TENSIÓ DIPLOMÀTICA

La indignació de Sèrbia pel «maltractament» i «humiliació» a Djokovic a Austràlia

  • Els mitjans, esportistes i polítics serbis esclaten per la retirada del visat de l’ídol local

  • El president Aleksandar Vucic acusa les autoritats oceàniques de buscar un benefici polític

  • [Seguiu aquí les últimes notícies del ‘cas Djokovic’]

La indignació de Sèrbia pel «maltractament» i «humiliació» a Djokovic a Austràlia

Europa Press

5
Es llegeix en minuts
Raúl Paniagua
Raúl Paniagua

Periodista

ver +

No existeix un heroi esportiu més gran a Sèrbia que Novak Djokovic, l’astre que aspira a convertir-se en el millor tennista de tots els temps, si no ho és ja. Només li falta un Grand Slam per desfer l’empat amb Roger Federer i Rafa Nadal. Austràlia és (o era, diumenge es confirmarà) la seva millor oportunitat (és el ‘major’ en què té més facilitat), però la seva tossuderia respecte a la vacuna i els seus increïbles errors l’han posat contra les cordes.

La major part del seu país el continua estimant, tot i que ja s’ha alçat alguna veu en contra de Nole, que aquest cap de setmana coneixerà el veredicte definitiu després de veure com li cancel·laven el visat per segona vegada. 

«L’hotel de l’horror»

«¡Vergonya! ¡L’Estat demana la detenció i el retorn de Djokovic a l’hotel de l’horror!». Aquest va ser un dels primers titulars de la premsa sèrbia després de l’esperat anunci d’Alex Hawke, el ministre d’Immigració. La nova «detenció» del tennista tampoc va ser passada per alt pels rotatius i portals d’un país que viu amb la màxima intensitat les hores decisives d’un conflicte que ha arribat massa lluny.

Nikola Pilic, antic entrenador de Djokovic, va acusar les autoritats australianes d’intentar menysprear el tennista número u del món. «És una vergonya, el Novak no s’ho mereix», va afirmar Pilic a l’agència Tanjung, molest per la lentitud del govern a l’hora de prendre les seves decisions.

«¿Per què el maltracteu i per què l’humilieu, no només a ell sinó també a la seva família i a tota una nació lliure i orgullosa?»

Aleksandar Vucic / President de Sèrbia

«Li podrien haver dit al desembre que no podria jugar, que no feia falta que viatgés. En canvi, el director del torneig i els metges li van donar llum verda i quan va arribar el van tractar com a un criminal. Ells van crear el caos. No és la primera vegada que es tracta Nole de manera diferent de Nadal i Federer», va dir l’home que va supervisar els inicis de la carrera del serbi.

«Boc expiatori»

El veto de Hawke no pot sorprendre ningú. N’hi havia prou amb veure les enquestes que publicava la premsa australiana durant aquests dies. El 83% de la població rebutjava la presència de Djokovic. Aquests «motius de salut i bon ordre» corresponen perfectament al desig dels ciutadans. El jutge Anthony Kelly va ser l’únic que va alimentar les esperances del serbi, que tampoc va posar gaire de la seva part amb les seves mentides al declarar a la frontera. 

Austràlia ha suportat un dels confinaments més llargs del món i, malgrat això, ha patit un fort augment en els casos a causa de la variant òmicron. A Belgrad molts consideren que Djokovic s’ha convertit en un «boc expiatori» polític per part del govern del primer ministre australià Scott Morrison, que busca un nou triomf a les eleccions de maig. El dirigent va parlar dimarts passat amb la primera ministra Anna Brnabic per suavitzar el xoc diplomàtic amb Sèrbia, revoltada pel tracte «indecent» a la seva estrella. 

La frase del pare

El president serbi, Aleksandar Vucic, tampoc es va mossegar la llengua al valorar el conflicte. «¿Per què el maltracteu i per què l’humilieu, no només a ell sinó també la seva família i tota una nació lliure i orgullosa?», va dir el mandatari en el seu compte d’Instagram.

Vucic va insinuar que les mesures es prenen per «afalagar l’opinió pública» i guanyar punts per a la pugna electoral. «Torno a l’assumpte moral. Si volíeu prohibir a Novak el 10è trofeu a Melbourne, ¿per què no l’heu rebutjat immediatament i li heu dit que no podia obtenir el visat?».

El pare del tennista, Srdjan Djokovic, va pujar a la xarxes socials una foto del seu fill al costat de la d’un llop, i amb el missatge «¡Força, fill!».

«Com un drap vell»

Als carrers de Belgrad l’enuig és notable. «Els australians l’estan arrossegant com un drap vell... estan llestos per cremar el número u del món només per qüestions polítiques», va reflexionar Aleksandar Petrovic a l’agència Reuters. «Va guanyar nou vegades a Austràlia i l’estan tractant com a un immigrant miserable a causa dels seus propis problemes», va afirmar Djordje Simic.

Els seus compatriotes encara guarden un punt d’esperança i segueixen recolzant la seva estrella, com Janko Tipsarevic, extennista i excompany de Nole a la Davis. «És una vergonya tòxica per a tots els involucrats en aquest procés», va dir en el seu compte de Twitter. La nova detenció i la tornada del número u del món a l’hotel habilitat per als sol·licitants d’asil suposa una altra humiliació per a Djokovic, que mai hauria imaginat aquest cisma quan va anunciar el seu viatge a Melbourne amb l’exempció mèdica que li havia atorgat l’organització.  

Acatar les regles

Notícies relacionades

Aquesta línia dura del govern australià ha revoltat els serbis, tot i que alguns habitants ja dubten del seu ídol. «El seu país, les seves regles. Si Austràlia et diu que et vacunis per entrar al país, fes-ho o tindràs problemes», va afirmar Jovo Tadic a Reuters. «Crec que tindrà dificultats en altres tornejos, ja que sembla que la vacunació serà obligatòria en tots... Ho haurà de fer si vol seguir al cim», va comentar Marko Stanic, de Belgrad. 

La pandèmia ha causat la mort de més de 13.000 persones a Sèrbia, que suma 1,39 milions de contagis en una població de set milions de persones. Al voltant del 47% dels serbis han sigut vacunats per complet, un percentatge clarament inferior al de països com Austràlia (78%) i Espanya (80,5%).