cinc anys després

Nadal arriba a les semifinals del Masters per sisena vegada

El número 2 mundial elimina Tsitsipas, l'últim campió, i dissabte s'enfrontarà a Medvedev

segea55925061 london  united kingdom   19 11 2020   rafael nadal of spain 201119222038

segea55925061 london united kingdom 19 11 2020 rafael nadal of spain 201119222038 / ANDY RAIN

3
Es llegeix en minuts
Jaume Pujol-Galceran

Rafael Nadal està ja només a dos passos de poder aprovar aquesta assignatura pendent que per a ell ha sigut el Masters des que es va classificar per primera vegada el 2005. Queda el més complicat però de moment ha aconseguit tornar a jugar unes semifinals, les sisenes, cinc anys després de disputar-les per última vegada. El número 2 mundial ho ha aconseguit després d’una dura batalla amb l’últim campió del torneig, Stefanos Tsitsipas, al qual s’ha imposat per 6-4, 4-6 i 6-2, després de 2 hores i 3 minuts. El seu pròxim rival aquest dissabte serà el rus Daniil Medvedev.

Els dos tennistes han saltat a la pista amb la tàctica molt clara. La defensa de la sacada era fonamental i els dos ho sabien. En això el grec tenia cert avantatge ( 5 ‘aces’ ) però Nadal li va aguantar el pols també amb una sacada molt efectiva (89% de punts guanyats amb la primera sacada). La diferència ha arribar en el joc en pista.

Tsitsipas ha sortt agressiu i valent, però a mesura que avançava el rellotge anava perdent seguretat en els seus cops. I al final no ha aguantat la pressió que li ha posat en la restada Nadal, que ha disposat dels dos primers ‘break points’ (15-40), en el setè joc, per aconseguir finalment en el tercer el ‘break’ en el novè joc i certificar en el següent el primer set en 41 minuts.

Nadal s’ha apuntat la primera màniga amb només 4 errors no forçats contra 15 de Tsitsipas i els mateixos cops guanyadors que el grec (18). L’estadística s’ha mantingut en la segona màniga, on el mallorquí ha arribat al 3-3, amb un sol error no forçat. 

Decepció i felicitat

Semblava que Nadal ho tenia controlat. Però Tsitsipas s’ha aferrat a la pista i després d’1 hora i 23 minuts ha aconseguit el ‘break’ (6-4) que li donava el set i la igualtat en el marcador, després d’una doble falta de Nadal. A la tercera mànega els dos han començat tensos i nerviosos trencant-se la sacada en els dos primers jocs, però Nadal ha aconseguit fer el ‘break’ en el següent i un altre en el setè per acabar decantant la balança del seu costat. 

«Estic molt decebut amb el meu tercer set. No sabia què fer, si defensar o ser agressiu i vaig regalar molts punts. Hauria d’haver jugat més intel·ligent i més pacient, però així és la vida», va declarar Tsitsipas, mentre Nadal assegurava «ser molt feliç de tornar a jugar unes semifinals».

En la semifinal d’aquest dissabte l’espera Medvedev, número 4 mundial al qual es va enfrontar a la final de l’Obert dels Estats Units del 2019 i el va forçar a cinc sets. El tennista rus arriba en gran forma després de conquistar el Masters 1000 de París-Bercy fa unes setmanes, i ho ha demostrat també amb la seva contundent victòria davant Novak Djokovic dimecres (6-3, 6-3).

Derrota de Thiem

En el partit anterior un desconegut Dominic Thiem ha cedit la seva primera derrota en aquesta edició de les Nitto Finals ATP davant el debutant Andrey Rublev per 6-2 i 7-5. La derrota impedeix al tennista austríac sumar 200 punts en la classificació mundial i es queda sense l’opció de superar Nadal  com a número 2, ja que per aconseguir-ho havia de guanyar el títol i els sis partits que jugués a Londres.

Thiem, ja classificat primer de grup London 2020, ha evitat qualsevol esforç extra de cara a les semifinals de dissabte on s’enfrontarà a Djokovic o Alexander Zverev, que aquest divendres (15.00 hores, Movistar) es jugaran, també a tot o res, la segona plaça del grup Tòquio 1970. El número 1 mundial, guanyador en cinc ocasions del Masters, ja va quedar fet fora l’any passat a la fase de grups.

L’hora de Djokovic i Granollers

Notícies relacionades

Djokovic i Zverev s’han enfrontat en cinc ocasions anteriors i el tennista serbi domina per 3-2. L’última vegada que el tennista alemany va guanyar al número 1 mundial va ser, precisament, a la final del Masters del 2018, en la qual es va imposar per 6-4 i 6-3, després d’haver perdut amb Djokovic en la fase de grups (6-4 i 6-1).

En el torneig de dobles avui Marcel Granollers i Horacio Zeballos buscaran la seva classificació per a les semifinals davant l’austríac Jurgen  Melzer i el francès Edouard Roger-Vasselin.