Una decisió molt meditada

Les raons del 'no' de Nadal a l'Open dels Estats Units

rozas51104449 new york  united states   08 09 2019   rafael nadal of spain200616190023

rozas51104449 new york united states 08 09 2019 rafael nadal of spain200616190023 / JUSTIN LANE

5
Es llegeix en minuts
Jaume Pujol-Galceran

Rafael Nadal no defensarà el títol a l’Open dels Estats Units i perdrà la primera opció d’igualar Roger Federer amb 20 Grand Slams.  El número 2 mundial es reserva per a la defensa dels seus títols a Roma i Roland Garros, on aspira a conquerir el seu 13è títol i igualar el rècord del campió suís, absent tota aquesta temporada. Nadal ha explicat la seva decisió per la situació mundial de la pandèmia del coronavirus i seguint el seu «cor» abans que  el «cap», tot i que en el seu entorn se sabia des de fa temps que el tennista evitaria la gira americana.

Des que el 16 de març es va paralitzar el tennis mundial, Nadal s’ha mostrat molt negatiu sobre les possibilitats de reprendre la temporada 2020. El número 2 mundial, a diferència d’altres tennistes, no ha participat en cap competició o exhibició aquells cinc mesos i només l’últim mes se l’ha vist entrenar en la seva acadèmia de Manacor, sempre en pistes de terra batuda, o participar en el campionat balear de golf, la seva altra passió, en el qual va acabar quart d’aquesta competició el cap de setmana passat.

El juny passat, en unes declaracions de Toni Nadal, el seu oncle i exentrenador ja mostrava dubtes sobre la presència de Nadal als Estats Units al setembre. «No sé si anirà a l’US Open. Ho vaig discutir amb ell i no semblava gaire segur. Em va parlar sobre el calendari, que em sembla dolent perquè és gairebé poc pràctic per a jugadors experimentats com ell, Djokovic o Federer», confessava llavors el tècnic mallorquí. 

Motius de la decisió

Nadal havia confirmat el seu retorn al Mútua Open de Madrid, suspès el mateix dia que el mallorquí renunciava a la gira americana.  El número 2 mundial mai ha estat d’acord amb el calendari de l’ATP que ha concentrat en en menys de dos mesos tres Masters 1.000 (Cincinnati, Madrid i Roma) i dos Grand Slams (Open dels EUA i Roland Garros), sense temps per al descans, amb canvis de superfície i cap opció de recuperació física.

«Després de quatre mesos sense jugar és una barbaritat», va recalcar com una de les raons de la seva decisió de no viatjar a Nova York. Nadal prefereix concentrar-se en la gira europea de terra on defensarà els títols de Roma i Roland Garros. La possibilitat de no perdre els punts aconseguits l’any passat li permeten prendre aquesta decisió amb més tranquil·litat.

Nadal ha valorat la situació «després de pensar-ho molt» i sabent també el sacrifici que suposaria per a la seva salut física la seva presència a Nova York. «Decidiré el millor per al meu cos», havia dit fa uns mesos quan se li preguntava pel seu retorn. «Jo no soc ningú per dir si és una decisió encertada o no. Respecto tot el treball i l’actitud positiva de l’ATP i de l’USTA per fer que el tennis torni», va comentar en una videoconferència amb diversos mitjans. «També respecto altres jugadors que decideixin anar-hi, perquè tinguin per exemple una situació diferent i vulguin guanyar uns diners que necessiten. Respecto totes les decisions, però ara com ara és difícil dir si és el correcte o no.»

«Rafa és un dels millors campions en la història del nostre esport i acceptem aquesta decisió», ha dit Stacey Allaster, nova directora de l’Open dels Estats Units. «Els nostres aficionats estaran decebuts per no veure’l. Esperem poder comptar amb ell un altre cop quan decideixi que està preparat per jugar».

Un protocol molt dur

El dur protocol anunciat per la federació nord-americana (USTA) per aconseguir la ‘bombolla de protecció davant el coronavirus’ tampoc ha ajudat a canviar l’opinió de Nadal.

Tant per al Masters 1.000 de Cincinnati com per a l’Open dels Estats Units, als tennistes només se’ls permet viatjar a Nova York amb tres persones més que poden ser familiars o membres del seu equip tècnic. Als Grand Slams, el número 2 viatja amb un cos tècnic de mínim quatre persones: el seu entrenador Carlos Moyà o Francis Roig, el seu preparador físic Rafael Maymó, el seu mànager Carlos Costa i el seu cap de premsa, Benito Pérez Barbadillo, a més de la seva dona Maria Perelló, els seus pares i la seva germana, com a mínim.

L’organització té previst facilitar als tennistes dues habitacions als hotels oficials dels tornejos o allotjar-se en una vivenda privada, com fan a Wimbledon, però en aquest cas amb l’obligació de fer-se càrrec de tots els costos de la seguretat, que serà de 24 hores i controlada per l’USTA. En aquest últim cas, els jugadors no podran rebre visites de persones que no formin part de l’entorn i, si això succeeix, seran automàticament desqualificats.

L’USTA ha arribat a un acord amb el Govern dels Estats Units perquè els tennistes no hagin de passar la quarantena a l’arribar a Nova York però no està segur que ells o els seus acompanyants no l’hagin de passar al tornar a Europa. Una condició que Novak Djokovic, inscrit en la gira americana, ha exposat fonamental perquè els tennistes decideixin acudir o no a Nova York.

El número 1 mundial, inscrit en el torneig de Cincinnati i l’Open dels EUA, encara no ha revelat la seva decisió de jugar a Nova York. Djokovic, que inicialment no era partidari de jugar, s’ha estat entrenant en pista ràpida des de fa un mes.

Nadal no serà l’únic absent a Nova York. Entre les absències més destacades cal apuntar a Roger Federer, que ha decidit no tornar a jugar fins al 2021; Gaël Monfils (número 9); Fabio Fognini (11) i Stan Wawrinka (17); Nick Kyrgios (40); Jo-Wilfried Tsonga (49) i, en el quadro femení, Ashleigh Barty (1); Simona Halep (2); Elena Svitolina (5) i Naomi Osaka (10). Entre els tennistes espanyols destacats estaran Roberto Bautista (12), Pablo Carreño (25) i Garbiñe Muguruza (16). A expenses que es produeixin noves baixes abans de començar el torneig.

Controls exhaustius

Totes les persones que acudeixin als dos tornejos se sotmetran a una prova de PCR abans de l’inici de la competició que es repetirà a les 48 hores per confirmar els resultats de la primera. Els jugadors que donin negatiu però que ja han passat la malaltia (cas de Djokovic, per exemple), s’hauran de sotmetre a proves cada quatre dies i, els que no l’han passat, cada set dies. I si donen positiu seran eliminats del torneig i reclosos en una quarantena de 10 dies.

Notícies relacionades

Si un tennista abandona les instal·lacions sense permís mèdic o del director del torneig serà immediatament expulsat de la competició i multat, però rebrà els punts de l’últim partit que hagi jugat. Si qui abandona la instal·lació sense permís és un membre de l’equip del tennista, haurà d’abandonar les instal·lacions en un termini de 24 hores, serà multat i es quedarà sense l’acreditació per a l’edició del 2021.

L’USTA encara no ha decidit quin hauria de ser el nombre de positius que provocarien la cancel·lació automàtica, sigui quina sigui la ronda i la competició en joc.