desastre mediambiental

Crítiques a Nadal, Djokovic i Federer per no denunciar la contaminació que afecta l'Open d'Austràlia

«Són uns egoistes», ha dit el canadenc Brayden Schnur, un dels tennistes obligat a jugar la prèvia amb alts nivells de pol·lució

Els tres millors jugadors, juntament amb Serena Williams, i altres 'top ten', recapten fons contra els gravíssims incendis amb una exhibició

zentauroepp51749571 serena nadal djokovic200115122856

zentauroepp51749571 serena nadal djokovic200115122856 / AAPIMAGE DPA

3
Es llegeix en minuts
Jaume Pujol-Galceran

Rafael NadalDovak DjokovicRoger FedererSerena Williams, entre d’altres, han participat aquest dimarts en l’exhibició Rally For Relief organitzada per l’Open d’Austràlia per recaptar fons pels incendis a Austràlia que, de moment, ja han cremat 10 milions d’hectàrees i han costat la vida de 28 persones.

Les principals estrelles del torneig han jugat protegides sota el sostre cobert de la central Rod Laver per evitar els efectes de la pol·lució que pateix la ciutat de Melbourne per la contaminació i el fum que castiga la capital de Victòria, tot i que els nivells del perill havien descendit a les 200 partícules PM 2.5 inferior als 361 que s’havien detectat dilluns a l’inici de la fase prèvia del Obert d’Austràlia que no van impedir que l’organització suspengués la jornada.

Els tennistes han recaptat tres milions d’euros i Nadal i Federer han donat 200.000 euros per a les víctimes dels incendis que han arrasat una extensió similar a la de tres vegades Catalunya. «Espero que això pugui continuar inspirant la gent a donar suport a aquest terrible desastre que estem vivint i ens ajudi a recuperar tot el que necessitem», ha dit Nadal, que ha mostrat la seva il·lusió per jugar l’Open d’Austràlia i no ha fet cap referència a la contaminació i la situació en què s’està jugant la fase prèvia.

Unes males condicions que no han impedit que es disputés la segona jornada del torneig en la seva fase prèvia, tot i que els partits han començat, per precaució, una hora més tard del que estava previst. Hores després la jornada s’ha suspès per una miraculosa pluja que ha aclarit l’aire i ha impedit jugar a les pistes exteriors de Melbourne Park.

«Vaig sentir por»

El tennista canadenc Brayden Schnur (103 mundial), carregava contra Federer, sis vegades campió del torneig; el número 1, Rafael Nadal, i Novak Djokovic, president del consell de jugadors de l’ATP, per no denunciar la situació. «Són egoistes al pensar en si mateixos i en les seves carreres», va dir el tennista a l’agència de notícies Australian Associated Press, després d’haver guanyat el seu primer partit de la prèvia. Unes setmanes abans Federer havia publicat a les xarxes socials que estava pensant «si viatjar a Austràlia» o quedar-se a casa».  

El francès Nicolas Mahut va publicar una foto d’ell mateix utilitzant una màscara amb el títol: «A punt per a la meva primera ronda». El canadenc Vasek Pospisil, membre del Consell de Jugadors de l’ATP, va tuitejar: «És hora d’un sindicat de jugadors. Això s’està tornant absurd».

Dilluns la tennista sèrbia Dalila Jakupovic (180 mundial) es va veure obligada a retirar-se quan guanyava el seu partit a causa d’un sever atac de tos. Jakupovic, que havia sol·licitat assistència mèdica per problemes respiratoris, va caure de genolls al final del segon set sense poder recuperar-se i va necessitar ajuda per abandonar la pista. «Era molt difícil respirar; mai havia sentit una cosa semblant. Vaig tenir por. Per això vaig optar per abandonar», va declarar la tennista sèrbia. Molts altres tennistes i personal de pista van haver de ser atesos per problemes de respiració.

Les autoritats de la capital de l’estat de Victòria van obligar a tancar piscines a l’aire lliure, van prohibir l’accés a les platges i van demanar a la població que evités sortir de les seves cases, a més de cancel·lar les curses de cavalls i altres competicions de futbol, rugbi i criquet que havien de disputar-se a l’aire lliure «a causa de la boirina de fum i la mala qualitat de l’aire»

Assegurança de cancel·lació

Notícies relacionades

L’organització de l’Obert d’Austràlia ha assenyalat que està en contacte directe amb els serveis meteorològic i sanitaris per seguir l’evolució de la contaminació de l’aire, però no s’ha plantejat de moment tancar les instal·lacions temporalment i, fins i tot, suspendre el primer Grand Slam de la temporada.

El perjudici econòmic que això suposaria està cobert amb una assegurança de 62 milions d’euros, però el cop que suposaria esportivament decidir una cosa així no sembla de moment assumible, tot i que Graig Tiley, màxim responsable del torneig digués fa uns dies que «la salut dels jugadors està per damunt de tot».