Obert dels EUA

Nadal estrena una armilla de gel per combatre la calor al US Open

El manacorí només la va utilitzar en el primer set i el va perdre per 0-6

20180905035042015-k6qd-u451642170891qae-980x554mundodeportivo-web

20180905035042015-k6qd-u451642170891qae-980x554mundodeportivo-web

2
Es llegeix en minuts

Les altes temperatures que fuetegen Nova York els últims dies, amb sensacions tèrmiques superiors als 40 graus, estan afectant l’Open dels Estats Units. Amb un rècord d’abandonaments i nombroses queixes per part dels participants, Rafa Nadal va moure fitxa. En el seu partit de quarts de final contra Dominic Thiem, que va vèncer en gairebé cinc hores i al 'tie-break' de l’últim set (0-6, 6-4, 7-5, 6-7 i 7-6), va utilitzar dues vegades una armilla de gel.

"Amb aquesta calor, tot el que ajudi pot anar bé. Habitualment utilitzem tovalloles, però aquesta armilla em proporciona alleujament a totes les zones que necessito", va afirmar el mallorquí després de l’entrenament previ al partit, en què ja va provar l’armilla. No obstant, la peça no va aconseguir el seu propòsit: Nadal se la va posar dues vegades en dos descansos del primer set amb moltes dificultats, tantes que els aplegapilotes el van haver d’ajudar a posar-se-la i a treure-se-la. Per si fos poc, Rafa Nadal es va endur un joc en blanc en contra (0-6) en el primer set.

Davant d’això, el número 1 del món va decidir no tornar a utilitzar-la durant la resta del partit. Va continuar buscant alleujar-se de la calor amb collarets de gel i amb un ventilador dels que l’organització del US Open proporciona als tennistes.

L’armilla compta amb cavitats triangulars de diferents mides per maximitzar el líquid amb el cos i el seu objectiu és disminuir la temperatura corporal del tennista. Actua com un termo, impedint que s’escapi el fred i, al seu torn, incrementa la transferència de fred cap al tronc. Nadal va utilitzar el model més lleuger: el més cenyit possible al cos i amb menys cavitats. Durant el partit, s’emmagatzema en una nevera per conservar-la a baixa temperatura.

Rafa Nadal, amb l’armilla i el collar de gel i un ventilador durant un descans / Eduardo muñoz (afp)

Retret a l’organització

Notícies relacionades

La calor continua sent, des del primer dia del torneig, el centre de les crítiques per part dels tennistes. L’últim va ser, aquest dimarts, Roger Federer. El suís va caure, de manera sorprenent, contra l’australià John Millman (3-6, 7-5, 7-6, 7-6) i es va queixar de les condicions en les quals es va disputar el partit: "Per algun motiu he tingut problemes amb les condicions ambientals. És una de les primeres vegades que em passa. Feia molta calor. He sentit que no podia respirar. No corria l’aire".

L’organització de l’Open amb prou feines ha cedit davant de les reivindicacions dels tennistes. Va activar un pla de "calor extrema" –un descans de 10 minuts entre el tercer i el quart set– i ha programat els partits a la nit. Fins ara, l’única mesurada realment efectiva i celebrada és anterior a les queixes d’aquest any: en el 5è set hi ha 'tie-break'.El US Open és l’únic Grand Slam en el qual l’últim set es pot decidir amb la mort sobtada i, així, evitar allargar encara més els partits.