Nadal desarbora Thiem i buscarà el desè títol contra Wawrinka a París

El tennista mallorquí accedeix a la final amb un ràpid triomf en tres sets: 6-3, 6-4 i 6-0

jcarmengol38816019 czz01 par s francia 09 06 2017 el tenista espa ol rafae170609193703 / YOAN VALAT

jcarmengol38816019 czz01 par s  francia   09 06 2017   el tenista espa ol rafae170609193703
jcarmengol38817127 spain s rafael nadal raises his arms in victory after defeat170609215910

/

3
Es llegeix en minuts
Jaume Pujol-Galceran
Jaume Pujol-Galceran

Periodista

ver +

Braços enlaire i felicitat continguda. Rafael Nadal jugarà la desena final de Roland Garros després de donar un recital de tennis davant Dominic Thiem. En dues hores i set minuts, va acabar amb les il·lusions del jove tennista austríac, a qui va derrotar amb contundència, quasi de forma humiliant, per 6-3, 6-4 i 6-0. Molts més problemes  va tenir el que serà el seu últim rival per impedir que mossegui la Copa dels Mosqueters demà (15.00 hores, Tele 5), el suís Stan Wawrinka, que es va guanyar l’opció de jugar la final després d’una batalla de 4 hores i 34 minuts per desfer-se de l’escocès Andy Murray per 6-7 (6-8), 6-3, 5-7, 7-6 (7-3) i 6-1, que l’any anterior li havia tancat el pas en semifinals, per defensar el títol que va guanyar el 2015.

«Guanyar Nadal a la seva pista és bastant difícil», havia avançat Carlos Moyà abans del partit. Tenia raó. Qui el vulgui vèncer en aquest escenari haurà d’aplicar-se més. Ahir, el nou vegades campió de Roland Garros va sumar la victòria número 78. Només dues vegades no ha sortit guanyador de la Philippe Chatrier des que hi va guanyar el seu primer títol el 2005. Davant Thiem va cedir només set jocs per afegir als 29 que ha perdut en sis partits. Una estadística aclaparadora. Només Bjorn Borg, que té el rècord amb 32 quan va guanyar el títol el 1978, el supera en efectivitat en aquest sentit.

MARCAR TERRITORI

Nadal va entrar a la pista disposat a manar. A imposar el ritme i a marcar territori davant el que asseguren que serà el seu delfí en aquest torneig. Thiem s’haurà d’esperar una mica. El clàssic de la terra no ho va ser tant. L’austríac va entrar disposat a jugar amb Nadal de tu a tu, amb la confiança dels últims resultats, la victòria aconseguida davant Novak Djokovic i davant el mateix Nadal a Roma. Se sentia fort per plantar-li cara.

I Thiem va començar arrabassant-li el servei a Nadal. Va ser l’única vegada que va anar al davant al marcador. El mallorquí, no obstant, el va recuperar immediatament en el segon i després en el quart per agafar un clar avantatge de 4-1 que ja no va deixar escapar.

Nadal no volia sorpreses. La tàctica era clara. Evitar que Thiem pogués picar parat. Fer-lo fora de la pista, a quatre metres de la línia de fons. Buscar els contrapeus i els angles. Un pols des del fons en què el mallorquí es va mostrar implacable. No hi havia perdó ni descans per a un Thiem que mirava a la seva llotja amb cara de pensar: «¿Què m’estan fent?». Que intentava animar-se amb el seu puny cada vegada que aconseguia un cop guanyador. Però, per  cada un que en feia, cometia quatre errors. Massa diferència.

Nadal, per contra, gairebé no cometia errors. La seva dreta era un canó que apuntava a les línies, a un costat i a l’altre, sense descans. I no només això. Amb el servei va salvar les primeres situacions compromeses en el primer set en què Thiem va disposar de dos 15-40, que el mallorquí va resoldre des de la línia de servei.

REPETIR EL GUIÓ

Notícies relacionades

Nadal li ensenyava la bola groga a Thiem i després l’hi llançava perquè corregués, de punta a punta de la pista. ¿La veus? Semblava dir-li en el moment de servir. ¿Sí? Doncs ja no la veus, i l’hi tirava al racó que menys s’esperava. Fins al final del partit el guió es va mantenir sense que l’austríac trobés respostes, i va acabar enfonsat en un tercer set que va entregar en blanc, impotent.  Haurà d’esperar per doctorar-se en aquesta càtedra que Nadal gairebé té en propietat a París. 

Diumenge, davant un rival amb molta més experiència, com Wawrinka, potser les coses siguin més complicades, tot i que veient la demostració de Nadal tampoc sembla probable. Per guanyar el suís, l’estratègia haurà de ser semblant a la utilitzada contra Thiem. «Trobar l’equilibri entre ser agressiu i mesurar el risc», explicava el mateix Nadal. Wawrinka és un jugador de cops poderosos, amb més experiència que Thiem, a qui el mallorquí també haurà de treure de la seva zona de confort. Impedir-li que colpegi col·locat. Si Nadal ho aconsegueix, el camí al desè està més a prop.