Paleontologia

Una flor protegida en ambre fa gairebé 40 milions d’anys és la més gran mai descoberta

La flor lleonada, que sembla acabada d’extreure d’un ram, té una mica més d’una polzada d’ample i triplica en mida la resta dels exemplars descoberts fins avui

Una flor protegida en ambre fa gairebé 40 milions d’anys és la més gran mai descoberta
3
Es llegeix en minuts

Una flor estranya tancada en ambre és la més gran trobada fins al moment i data de fa uns 40 milions d’anys. La flor està excepcionalment conservada i prové de la regió del mar Bàltic: durant l’època de l’eocè tardà, fa entre 38 i 34 milions d’anys, una gota de resina enganxosa va atrapar la flor i la va mantenir intacta fins avui. 

Un nou estudi realitzat per les científiques Eva Maria Sadowski i Christa Charlotte Hofmann, del Museu d’Història Natural de Berlín i la Universitat de Viena, respectivament, confirma la troballa de la flor conservada en ambre més gran descoberta fins ara, amb una antiguitat de gairebé 40 milions d’anys i una mida d’una mica més d’una polzada, tres vegades superior a les dimensions dels exemples identificats prèviament. 

La nova investigació, publicada recentment a la revista Scientific Reports, es va portar endavant a partir d’una inclusió d’ambre de notables condicions, que va estar «amagada» dels ulls dels científics en col·leccions de museus passades per alt durant els últims 150 anys. D’acord amb un article publicat a Scientific American, la flor lleonesa tancada en ambre bàltic està tan ben conservada que les investigadores van poder identificar els seus descendents florals, una cosa per a la qual cosa es necessiten elements que no aconsegueixen conservar-se habitualment durant un temps tan extens. 

Càpsules del temps banyades en or

El procés de fossilització pot durar milions d’anys, però generalment afavoreix la conservació dels materials més resistents, com ossos, dents i closques. Tanmateix, una ínfima porció de resina enganxosa caient d’un arbre pot derivar en un miracle: amb una petita dosi de sort, és capaç d’atrapar la delicada estructura d’una flor o diminuts insectes, i conservar-los intactes durant desenes de milions d’anys al convertir-se posteriorment en ambre. 

Aquestes veritables «càpsules del temps» banyades en or són miracles reals per als científics: els permeten descobrir espècies prehistòriques tal com es presentaven en vida, funcionant com una clau per revelar el passat més remot de la Terra i les primeres formes de vida que van habitar el nostre planeta. La flor fòssil de la varietat Symplocos kowalewskii (Symplocaceae) és la inclusió floral més gran descoberta en qualsevol ambre fins avui.

La troballa prové de la regió del mar Bàltic, i segons les conclusions de les investigadores ens parla d’un període conegut com a eocè tardà, que va començar fa uns 56 milions d’anys i va acabar fa al voltant de 34 milions d’anys. L’exemple identificat va ser datat aproximadament amb una antiguitat d’entre 38 i 34 milions d’anys, per la qual cosa hauria pertangut a l’etapa final del cicle. 

Vídeo: descrita per primera vegada fa més de 150 anys com a ‘Stewartia kowalewskii’, una corol·la conservada en ambre des de fa almenys 34 milions d’anys va ser reanalitzada i reclassificada per dues investigadores europees: és la flor fossilitzada més gran que es conserva en ambre. Crèdits: SciNews / YouTube.

Vídeo: descrita per primera vegada fa més de 150 anys com a ‘Stewartia kowalewskii’, una corol·la conservada en ambre des de fa almenys 34 milions d’anys va ser reanalitzada i reclassificada per dues investigadores europees: és la flor fossilitzada més gran que es conserva en ambre. Crèdits: SciNews / YouTube.Amb descendents a Àsia

Com que els fràgils òrgans reproductius de la flor estaven conservats a la perfecció, el duo d’especialistes va poder extreure grans intactes de pol·len amb un bisturí. A l’observar-los amb un microscopi electrònic d’escombratge, la forma dels grans de pol·len va ser relacionada immediatament per les científiques amb el pol·len de petits arbres i arbustos d’Àsia, que pertanyen al gènere Symplocos. 

Notícies relacionades

A continuació, les anàlisis corresponents van determinar que els descendents de l’exemplar conservat en ambre bàltic es troben avui en una altra part llunyana del planeta, a un continent de distància del seu origen. En l’actualitat, aquests arbres de full perenne del gènere Symplocos poden identificar-se en boscos humits asiàtics de gran altitud, i produeixen flors grogues o blanques. 

Les investigadores creuen que l’espècie conservada s’hauria adaptat a la perfecció al clima càlid que va experimentar la regió del Bàltic durant l’eocè. Al ser el primer registre d’espècies asiàtiques de Symplocos protegit en ambre bàltic, l’exemplar ratifica les afinitats que haurien existit entre la flora dels boscos de l’est i sud-est d’Àsia actuals amb l’ambient que va dominar a la regió del mar Bàltic fa 40 milions d’anys.