Pronòstic de l’Aemet

¿Una tardor més plujosa del que és normal? El trimestre arrenca amb una previsió incerta

¿Una tardor més plujosa del que és normal? El trimestre arrenca amb una previsió incerta

RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Després de diversos mesos marcats per la falta de pluges i l’avanç de les sequeres, Espanya mira cap a la tardor amb l’esperança que el canvi d’estació, amb una mica de sort, aconsegueixi portar de tornada les precipitacions que tanta falta fan al territori. De moment, segons adverteixen des de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), els pronòstics apunten a un panorama incert. «Els models encara mostren molta incertesa sobre què podria passar al llarg dels pròxims mesos a l’àrea mediterrània. Hi ha entre un 40% i un 50% de probabilitats que tinguem una tardor més plujosa del que és normal, però aquesta previsió cal agafar-la amb pinces», comenta Rubén del Campo, portaveu de l’entitat. 

La incertesa sobre què passarà en els pròxims mesos xoca amb la certesa d’uns registres que mostren com, fins ara, el dèficit hídric continua augmentant. El balanç de l’últim any hidrològic, en el qual s’engloba des d’octubre del 2022 fins al setembre del 2023, indica que durant aquest últim període va ploure de mitjana un 12% menys del que és normal. En total, s’estima que al territori peninsular es van recollir prop de 560 litres per metre quadrat davant els més de 640 que, fins ara, es consideraven normals. «Ha sigut el sisè any més sec del segle XXI», comenten des de l’Agència Estatal de Meteorologia. 

«Hi ha entre un 40% i un 50% de probabilitats que tinguem una tardor més plujosa del que és normal»

L’escassetat de precipitacions ha afectat pràcticament tots els racons d’Espanya. Entre els punts més afectats destaquen Andalusia, Catalunya i les Canàries. En el cas de les conques catalanes, tant a la de l’Ebre com a la del Pirineu oriental, es calcula que som davant la sequera meteorològica més intensa des que n’hi ha registres. Mai s’havia observat un període amb una baixada tan dràstica de les precipitacions al nord-oest peninsular. Mentrestant, al sud-oest, els registres indiquen que som davant la sequera més llarga de la història tant a la conca del Guadiana com a la del Guadalquivir. 

¿Un alleujament per a la sequera?

Notícies relacionades

L’arribada de les primeres pluges de la tardor, que s’estrena aquesta setmana amb el pas d’almenys dues borrasques, dona per inaugurada la temporada de pluges de l’estació. ¿Però quant hauria de ploure en els pròxims mesos per alleujar l’actual sequera i revertir la situació d’escassetat viscuda fins al moment? Sobre aquesta qüestió, Del Campo es mostra caut. «És complicat», comenta. «Per pal·liar la situació de dèficit de pluges hauria de ploure tant com el 1965, l’any més plujós des que n’hi ha registres. Ara mateix, amb les dades que tenim sobre la taula, tot i que tinguem una estació més plujosa del que és normal no és gens clar que puguem assolir aquesta meta», afegeix el meteoròleg durant una compareixença celebrada aquest dilluns.

On no mostren dubtes els pronòstics és quant a les temperatures. «Ens endinsem en una tardor i un hivern on tindrem temperatures superiors al que és normal per a l’època de l’any», comenta el portaveu de l’Agència Estatal de Meteorologia. Els models matemàtics apunten a una probabilitat superior al 70% que des d’ara fins al gener els termòmetres espanyols marcaran xifres per sobre del que és habitual tant per a la tardor com per a l’hivern. I això, sumat a la incertesa sobre les pluges, podria portar unes estacions marcades un any més per la falta de neu.