Activat el pla Inuncat per pluges intenses al litoral i prelitoral de Catalunya
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Protecció Civil de la Generalitat ha activat la fase d’alerta del pla especial d’emergències per inundacions a Catalunya (Inuncat) per la previsió de pluges intenses aquest dimecres de matinada a les comarques del litoral i prelitoral central. En concret, Meteocat ha emès un avís de perill moderat i alt per acumulació d’aigua i pluges intenses.

En un comunicat aquest dimarts, han detallat que es preveuen pluges que poden superar els 40 litres per metre quadrat en 30 minuts, i que es pot superar el llindar d’acumulació de pluja de 100 litres per metre quadrat en 24 hores.

Els xàfecs sovint aniran acompanyats de tempesta i no descarten calamarsa, i han explicat que aquest dimecres al matí es poden mantenir les pluges fins al vespre, però «amb menor intensitat».

A les Balears, sobretot l’illa de Mallorca, el temporal ha castigat amb forts vents i pluges torrencials que han provocat caos als aeroports i creuers. Molts turistes s’han vist afectats i, en el cas del Regne Unit, no hi ha més places per als vols de retorn fins dissabte, i alguns s’han vist obligats a volar a Barcelona pel ‘sold out’ dels hotels a l’illa balear.

¿S’acosta una DANA?

L’entrada de la massa d’aire fred des d’aquest cap de setmana passat podria desembocar en una Depressió Aïllada en Nivells Alts (DANA) que podria acabar amb tempestes extremes durant aquesta setmana.

Notícies relacionades

A partir d’aquest dimecres la inestabilitat tornarà a augmentar i, tot i que no s’espera una situació de tempestes generals, podrien registrar-se xàfecs molt intensos a Catalunya. Així mateix, dijous hi podria haver una altra arribada d’aire fred a l’Atlàntic, segons Meteored.

Divendres, l’aire fred ja estarà als voltants de la Península i podria esqueixar-se del raig polar, generant una DANA o «gota freda», amb una evolució erràtica i incerta en el dia d’avui. Si es complís aquest escenari, afegeix l’expert de Meteored, les pluges i tempestes podrien ser molt intenses, localment torrencials en algunes zones del país durant el cap de setmana.

Temes:

Temps