El Mediterrani, «un punt vermell»: Mario Picazo avisa d’una «anomalia històrica»
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El mar Mediterrani és una de les regions més calentes del planeta. La seva temperatura augmenta cada any més, i deixa una anomalia històrica del mar en conjunt que frega ja els +3 °C amb un valor que ronda els 28 °C de mitjana. Aquesta regió s’ha convertit en l’epicentre de l’escalfament global.

Aquest estiu ja s’ha batut un rècord de temperatura absoluta al mar Mediterrani, una fita especialment preocupant si es té en compte que la temperatura superficial del Mediterrani arriba al seu màxim anual a l’agost,segons detallen investigadors de la Universitat de Santiago de Xile.

Això suposa que el mar aporti «una quantitat tremenda de vapor d’aigua a l’atmosfera de la regió», tal com ha alertat el meteoròleg Mario Picazo al seu compte de Twitter. Les conseqüències d’aquest fet són que això propicia «les condicions de dinàmica atmosfèrica ideals (com les que caracteritzen els huracans de l’Atlàntic) perquè es passegi per les seves aigües un huracà de cap a peus», afegeix Picazo.

La temperatura augmenta en tots els oceans

Els valors de temperatura del Mediterrani són anormalment alts per a l’època, però no són els únics. Al golf de Biscaia, les aigües de l’Atlàntic Nord es troben entre 2 i 3 °C per sobre del normal, segons ha informat l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).

Notícies relacionades

Que les aigües del mar assoleixin temperatures tan elevades «té conseqüències meteorològiques, com les nits especialment càlides», escriu l’agència. Això sí, «un mar inusualment càlid a l’estiu no té per què ser sinònim de pluges torrencials a la tardor. Per a això, hauran de donar-se les condicions atmosfèriques adequades», puntualitza.

Les onades de calor

Les onades de calor tenen el seu impacte més fort a les regions de l’hemisferi nord, epecialment a la Xina, el Mediterrani africà i la vall de la Mort (Califòrnia). La setmana passada, aquesta última regió va arribar a assolir els 53,3 ºC.