Temps a Espanya

¿Com notarem a Catalunya l’‘Òscar’, la primera borrasca de gran impacte que afecta les Canàries en un mes de juny?

  • L’Aemet dona una mala notícia per als que tenen vacances d’estiu al juny

  • Els meteoròlegs prediuen això sobre l’estiu i tots se sorprenen

¿Com notarem a Catalunya l’‘Òscar’, la primera borrasca de gran impacte que afecta les Canàries en un mes de juny?

AEMET

2
Es llegeix en minuts

L’arribada d’una nova borrasca, anomenada ‘Òscar’, deixarà pluges i vents intensos a partir d’aquest dimarts a les illes occidentals d’Espanya, i serà la primera borrasca de gran impacte alertada que afectarà l’arxipèlag canari en un mes de juny.

Així ho ha destacat l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) a les Canàries, que recorda que el juny del 2019 es va parlar de la borrasca ‘Miguel’, però aquesta no va acabar afectant el territori.

Comportament anòmal

Un meteoròleg de l’Aemet, Juan Jesús González Alemán, ha remarcat que es tracta d’un comportament extremadament anòmal per a aquestes dates i que l’arribada d’un riu atmosfèric al juny és una cosa «inaudita». Segons el meteoròleg l’episodi podria estar relacionat amb les temperatures oceàniques càlides extremes que s’estan registrant a l’Atlàntic Nord aquesta primavera: «És una hipòtesi plausible, però caldria investigar-ho».

La previsió de l’Aemet és que a partir de la matinada de dimarts hi haurà pluges generalitzades, persistents i localment fortes o molt fortes, tot i que menys intenses i freqüents a les illes més orientals, amb la probabilitat que vinguin acompanyades de tempestes.

La interacció del vent del sud-oest amb l’orografia de les illes realçarà les precipitacions principalment a les illes de més relleu. A més, es preveuen vents forts a les illes occidentals i frontals, amb ratxes molt fortes generalitzades de 70 quilòmetres/hora i més localitzades de 90 quilòmetres/hora.

La borrasca ‘Òscar’, que en realitat es tracta de successives petites baixes en latituds subtropicals dins de la gran borrasca, amb els seus fronts associats i alt contingut en humitat, es desplaçarà durant dimarts cap al nord, i es mantindrà sobre la Península i les Balears durant diversos dies, possiblement fins al cap de setmana.

Notícies relacionades

En tot cas, assenyala l’Aemet, els seus efectes seran més limitats que a les Canàries i consistiran principalment en pluges bastant generalitzades, a partir de dimecres, menys probables i intenses a l’àrea mediterrània, inclosa Catalunya.

¿Quan acabarà?

L’Aemet indica que és «molt probable» que dijous, amb l’allunyament de l’‘Òscar’ i els seus fronts associats de les Canàries, finalitzi aquest període de pluges i vents intensos a l’arxipèlag.