Canvi de temps

Arriba una DANA a Catalunya: ¿quan la notarem?

Les pluges tornen a Catalunya: ¿fins quan?

Advertència de l’Aemet del que està a punt d’arribar a Espanya

Arriba una DANA a Catalunya: ¿quan la notarem?

EL PERIÓDICO

2
Es llegeix en minuts

L’entrada d’un front fred és la responsable del canvi de temps que experimentarà Catalunya a partir d’aquest dimarts, 9 de maig.

A partir de la tarda, els núvols s’han anat fent cada vegada més compactes i han començat les precipitacions, inicialment al Pirineu i el Prepirineu, tot i que després s’han anat estenent a altres zones del nord-est i de l’est de Catalunya. Fins i tot hi ha la possibilitat que aquesta nit plogui a Barcelona.

Serà el primer plat d’una setmana en la qual hi pot haver un episodi de precipitacions i tempestes d’aquelles que feia temps que no es registraven.

Dimecres, les pluges continuaran més o menys contingudes a les comarques del nord-est. No obstant, dijous, i sobretot divendres, les pluges es generalitzaran a gairebé totes les comarques, que registraran precipitacions abundants o molt abundants.

La gota freda

¿Què ha passat perquè acabi plovent d’aquesta manera?

El responsable d’aquesta situació meteorològica té un nom: depressió aïllada en nivells alts (DANA). El que clàssicament es coneix com a gota freda. Aquest cop es tracta d’una bossa d’aire fred que arribarà dijous. A 1.600 metres d’altura, la temperatura de l’aire baixarà d’uns 15 graus a 3-6 graus.

Aquest descens de la temperatura de l’aire en altura explicarà el descens als termòmetres. Les temperatures cauran a valors inferiors als habituals al maig i podrem, per exemple, tornar a veure neu al Pirineu.

A partir d’aquí, els diferents models de predicció a mitjà termini pronostiquen diferents intensitats de pluges en funció de la zona. Però tot apunta que aquest episodi, que podria concloure dilluns, portarà pluja abundant al Pirineu, Girona i punts de Barcelona. Lleida, el sud del litoral barceloní i les comarques de l’Ebre tenen menys números de rebre precipitacions importants.

Notícies relacionades

El Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) ha fet una simulació de la previsió de precipitació des d’aquest dimarts fins diumenge, previst pel model ECMWF.

Com bé diu el Meteocat, caldrà estar atents a les actualitzacions de les previsions, perquè aquest episodi de pluges segur que farà molt parlar.

Temes:

Pluges Primavera