Primavera tòrrida

L’Aemet assenyala el culpable del «forn ibèric» que fon Espanya

  • Els meteoròlegs es mullen: ¿plourà i farà tanta calor al maig?

  • ¿Final del forn ibèric?

L’Aemet assenyala el culpable del «forn ibèric» que fon Espanya

Aemet

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La península Ibèrica està immersa des de fa diversos dies (i aquest divendres arribarà al seu punt àlgid) en un episodi d’altes temperatures que sembla que farà història. La irrupció d’una massa d’aire càlid procedent del nord de l’Àfrica ha disparat els termòmetres a registres propis de juliol més que de finals d’abril.

Les màximes en zones de la vall del Guadalquivir s’han acostat als 40 graus i a la resta d’Espanya han sigut molt freqüents els superiors a 30. És el que molt meteoròlegs han batejat com «forn ibèric». Els únics punts que s’han salvat d’aquest «martell tèrmic» han sigut els pròxims a la costa, on ha fet calor però no s’ha arribat a l’extrem de zones de l’interior.

Notícies relacionades

L’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha assenyalat el responsable d’aquesta calor. En un recent tuit, l’organisme oficial afirma: «La culpa meteorològica d’aquest episodi de temperatures excepcionalment altes la té una de dorsal que la dinàmica atmosfèrica ens ha col·locat a sobre».

Les dorsals són una espècie de protuberància que descriuen la part superior dels anticiclons. L’Aemet intenta que sigui fàcil identificar-la al mapa que adjunta: «Les dorsals s’identifiquen en el camp del geopotencial (línies negres) com una ondulació en forma de muntanya».