L’hivern ressuscita

El fred polar arriba dilluns: ¿nevarà a Barcelona?

El desplaçament del vòrtex polar enfonsarà els termòmetres

  • El vòrtex polar s’ha trencat

  • ¿Què és el vòrtex polar?

El fred polar arriba dilluns: ¿nevarà a Barcelona?

EPC

2
Es llegeix en minuts

L’hivern sembla voler acomiadar-se en gran. Aquest dijous, 23 de febrer, tindrem un aperitiu del clima rigorós que ens espera per als pròxims dies. Hi haurà pluja abundant a les comarques del nord de Catalunya i nevarà en cotes inferiors als mil metres al nord-oest.

Però, insistim. Serà només un aperitiu, que tindrà una segona entrega dissabte. Una borrasca mediterrània tornarà a portar inestabilitat, amb risc de precipitació (també a la zona de Barcelona) i nevades en cotes relativament baixes, tot i que d’entrada es descarta veure neu en zones pròximes al litoral com la capital catalana.

Serà precisament aquesta borrasca mediterrània la que donarà entrada a la potent entrada d’aire polar continental prevista per al final de diumenge i dilluns. L’hivern tornarà llavors amb tot l’ímpetu.

El Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) assenyala el possible responsable d’aquest moviment atmosfèric. «Aquests dies el desplaçament del vòrtex polar cap a Europa i l’escalfament sobtat de l’estratosfera a l’Àrtic són els responsables del descens acusat de la temperatura que s’espera la setmana que ve», explica el Meteocat a Twitter.

El servei meteorològic aprofita la circumstància per recordar-nos què és el vòrtex polar estratosfèric: «És una zona de vents forts i rotació ciclònica situada a l’estratosfera polar, a entre 15 i 50 quilòmetres d’altitud. Es forma a la tardor –afegeix– pel ràpid refredament causat a la nit polar, el període de sis mesos sense radiació solar, i desapareix a l’estiu».

¿Podrà nevar?

Notícies relacionades

La combinació d’un anticicló situat a prop del Regne Unit i la borrasca que impulsarà aire fred del Mediterrani, obrirà la porta a aquesta entrada d’aire polar, que es barrejarà amb la humitat mediterrània. La barreja pot tenir una conseqüència: neu.

Els pronòstics encara no són concloents, però coincideixen que la neu podrà descarregar en cotes baixes, incloses zones pròximes a l’àrea de Barcelona, en els últims dies de febrer. Els dies amb més números són dilluns i dimarts. Caldrà seguir amb atenció la possible evolució de la previsió de la cota de neu per a aquells dies.