FENOMEN METEOROLÒGIC

¿Què és el vòrtex polar i per què castiga els EUA? 6 claus

És una massa fred que envolta els pols i pot desplaçar-se al sud a l'hivern

¿Què és el vòrtex polar i per què castiga els EUA? 6 claus
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El fred polar que ha paralitzat aquests dies bona part dels Estats Units ha posat de moda un terme meteorològic que posa els pèls de punta: el vòrtex polar. T’expliquem què és en 6 claus:

1. ¿Existeix sempre el vòrtex polar?

Els vòrtexs polars no són res nou. El terme 'vòrtex polar' ha sigut recentment popularitzat i ha acaparat l’atenció d’un fenomen meteorològic que sempre ha estat present. Segons l’agència meteorològica nord-americana (NOAA) el vòrtex polar és una gran àrea de baixa pressió i aire fred que envolta els pols de la Terra. Sempre n’hi ha a prop de les zones polars però es debilita a l’estiu i s’intensifica a l’hivern.

2. Aire fred del pol cap al sud

El terme 'vòrtex', segons la mateixa font, es refereix a la rotació en contra de les manetes del rellotge que permet que l’aire fred es mantingui a prop dels pols. En moltes ocasions durant l’hivern de l’hemisferi nord, el vòrtex polar s’expandeix i envia l’aire fred cap al sud. Això passa regularment durant l’hivern i està majoritàriament associat a onades de fred extrem provinents de l’À¿rtic, com la que fueteja ara els Estats Units.

3. ¿N’hi ha antecedents?

Hi va haver una onada de fred extrem com l’actual el gener de l’any 2014, i és similar a altres episodis, com els del 1977, 1982, 1985 i 1989.

4. A milers de metres d’altura

De la mateixa manera, no és un fenomen que es doni a la superfície terrestre. Els meteoròlegs examinen el vòrtex polar analitzant les condicions a milers de metres d’altura; no obstant, quan sentim aire extremadament fred de les regions de l’À¿rtic a la superfície de la Terra, probablement està associat al vòrtex polar.

5. ¿Només als Estats Units?

Notícies relacionades

El vòrtex polar no es limita als Estats Units. Algunes parts d’Europa i l’Àsia també experimenten onades de fred associades al vòrtex polar.

6. ¿És perillós?

Per si sol, afirmen els experts, l’únic perill que representa per a les persones és la magnitud de com baixaran les temperatures quan el vòrtex polar s’expandeix i envia aire fred de l’À¿rtic cap al sud, en àrees que no són típicament fredes. En resum, no és necessari alarmar-se quan sentim informació sobre el vòrtex polar, però s’ha d’estar preparat per a temperatures molt fredes. També és una bona idea verificar el subministrament d’energia a la llar i el vehicle a l’inici de cada temporada d’hivern.