Alerta activada

L’onada de fred deixa a Catalunya les temperatures més baixes de la dècada

Aquest diumenge s’esperen gelades generalitzades i, de cara a dilluns, una forta baixada del termòmetre

Les autoritats demanen als municipis que coordinin l’assistència a les persones sense llar

  • Temps de Catalunya, avui diumenge 22 de gener del 2023: un dels dies més gèlids

  • El Cap de Baqueira (Vall d’Aran) registra la temperatura més baixa d’aquest diumenge a Espanya amb -15,9 ºC

L’onada de fred deixa a Catalunya les temperatures més baixes de la dècada

JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Protecció Civil ha activat aquest dissabte al migdia l’alerta del pla PROCICAT per l’onada de fred d’acord amb les previsions meteorològiques emeses pel Servei Meteorològic de Catalunya. Els pronòstics van encertar: durant el cap de setmana s’ha superat el llindar de fred en gairebé tot el territori. En general, les temperatures d’aquesta matinada han sigut sensiblement més altes que les d’ahir, ja que el vent ha sigut més moderat. S’han registrat -10 graus a Vielha (ahir van ser -11,9) i -7 graus a Artés (ahir, -8.8). En canvi, en cotes altes del Pirineu han baixat més a causa del torb. En aquest sentit, a Lleida, concretament al Cap de Baqueira, a 2.510 metres d’altitud, s’ha arribat a la temperatura més gèlida a Espanya, -15,9 graus.

També es manté actiu el pla VENTCAT. Concretament el risc és molt alt en cinc comarques, ja que les ratxes de vent poden arribar als 130 quilòmetres per hora. Amb tot, feia més de 10 anys que els termòmetres no baixaven tant i el dia més gèlid encara està per arribar.

Gelades generalitzades i més fred al litoral català

Les gelades són generalitzades al territori, però el fred s’ha accentuat al litoral català. Sense arribar a creuar la barrera dels zero graus, el fred s’ha accentuat al litoral català i el termòmetre ha baixat fins als -4 graus de Viladecans, als -3,7 a Cunit i als -2,6 a Malgrat de Mar.

En comarques centrals i d’interior, els termòmetres s’han desplomat fins als -9 a Sant Julià de Vilatorta, als -8,6 a Guixers, als -8,2 a Vic, als -7,9 a Orís, als -7,7 a Cardona i als -7,3 a Sant Salvador de Guardiola.

Rècord a Barcelona

L’estació meteorològica del Port de Barcelona – ZAL Prat ha marcat -1,9 graus, segons el Meteocat. El radiosondeig de Barcelona ha anat més enllà i ha mesurat -5,9 de temperatura a 850 hPa (uns 1500 m d’altitud), 9 graus per sota de la mitjana d’aquest nivell de referència (25 anys).

És la xifra més baixa des del 27 de febrer del 2018, quan es van registrar -6,5 graus, i el rècord va ser el 4 de febrer del 2012 i el 26 de gener del 2005, quan l’exploració vertical de l’atmosfera mitjançant radiosondes va detectar -9,3 graus.

Ratxes de vent de 126 km/h

El pla VENCAT manté l’alerta de risc molt alt en cinc comarques: Alta Ribargorça, Pallars Sobirà, Pallars Jussà, Cerdanya i Ripollès. En aquestes zones, les ratxes de vent poden arribar als 126 quilòmetres per hora. A la Vall d’Aran, Alt Urgell, Solsonès i Berguedà, el perill és alt.

Notícies relacionades

Davant aquesta onada de fred, Protecció Civil recomana «molta prudència en la mobilitat», sobretot en cas de trobar gel a la calçada. També es demana «extremar les precaucions amb els aparells de calefacció a les vivendes», a més de garantir una ventilació correcta.

Refugis per a les persones sense llar

Davant l’arribada d’aquesta onada de fred, les autoritats han demanat als municipis que estiguin en contacte amb el centre general de coordinació i presa de decisions en situacions d’emergència de Catalunya (CECAT) per informar sobre quins són els espais que tenen habilitats per acollir a les persones que ho necessitin. Els Mossos d’Esquadra, per la seva banda, també vetllaran per gestionar les ajudes per a les persones sense llar en cas de necessitats excepcionals.

Temes:

Fred