Temps

Cap de setmana hivernal amb nevades i nits glaçadores per sota dels 0 graus

Els termòmetres se situaran per sota dels 0 graus en àmplies zones del país

  • Corrent en jet polar a la vista: arriba per quedar-se tot el novembre

  • L’Aemet parla de l’arribada d’una «llengua de fred»

  • El noi que va predir el ‘Filomena’ posa data a la primera gran nevada

Cap de setmana hivernal amb nevades i nits glaçadores per sota dels 0 graus

JESÚS DIGES/EFE

3
Es llegeix en minuts
EFE

El cap de setmana, més hivernal que tardoral, deixarà pluja, ratxes fortes de vent, nevades a cotes altes i la primera incursió d’aire fred polar d’aquesta temporada amb temperatures gèlides, sobretot el dissabte, quan els termòmetres se situaran per sota dels 0 graus en àmplies zones del país.

Al llarg d’aquest divendres i dissabte, el pas d’un tàlveg deixarà un temps inestable i vents del nord-oest freds, fet que propiciarà un «descens generalitzat de les temperatures» amb registres ja més propis d’aquesta època o, fins i tot, una mica més frescos, especialment a zones de l’interior on hi haurà glaçades nocturnes.

Segons dades de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), avui les màximes patiran un «descens generalitzat», notable a l’Ebre, al sistema Central i al Pirineu, i quant a les mínimes, es notarà el descens sobretot a l’est d’Andalusia, al sud-est de l’altiplà Sud, a Múrcia i al sud de el País Valencià; als sistemes muntanyosos del centre i nord peninsular es preveuen glaçades.

Respecte a la cota de neu, a la serralada cantàbrica se situarà entorn dels 1.300-1.500 metres i baixarà als 1.100-1.200 metres; als sistemes Central i Ibèric, entorn dels 1.700-1.900 metres, i descendrà als 1.200-1.300 metres; al Pirineu, 1.600-2.000 metres, i baixarà als 1.300-1.500 metres, i a les muntanyes de l’est d’Andalusia, començarà als 2.000 metres per baixar fins als 1.500 metres.

Dissabte les pluges quedaran acotades al nord de la península, i sobretot plourà a Galícia, al Cantàbric i al Pirineu, sense descartar alguns xàfecs al nord-est de Catalunya i, de forma feble, en punts de Castella i Lleó; a la resta de la Península, intervals de núvols, però sense pluges.

Des de l’Aemet assenyalen que els vents –freds del nord-oest– bufaran amb intensitat al nord peninsular i a les illes Balears, fet que afavorirà, durant divendres i dissabte, un «ambient desagradable».

Dissabte, per exemple, ciutats com Conca, Àvila, Burgos, Sòria o Terol es despertaran amb temperatures pròximes o inferiors als 0 graus i no assoliran els 10 graus en les hores centrals del dia, i, en general, a l’interior de la Península els valors diürns en les hores centrals del dia oscil·laran entre els 10 i els 15 graus.

Diumenge, amb l’arribada d’un altre front atlàntic i el gir dels vents al sud-oest, es preveu un acusat ascens de les temperatures, desapareixeran pràcticament les glaçades, tret de zones molt altes de muntanya, i hi haurà pluges a la meitat nord, a Castella i Lleó i a Extremadura, i de manera més feble, a l’est, tot i que sense arribar a la costa mediterrània.

La setmana vinent s’espera que els tres o quatre primers dies es mantingui un flux intens de l’oest amb nuvolositat abundant a les Balears i a la Península, així com pluges a la seva meitat nord-occidental, tot i que dilluns, seran generalitzades i persistents, més abundants al nord, i de neu a serralades del centre i nord del país.

Les temperatures patiran un vaivé amb valors que gairebé no canviaran dilluns, que baixaran dimarts, que pujaran dimecres i que a partir de dijous sembla que tendiran a estabilitzar-se.

Notícies relacionades

La situació «podria canviar a partir de dijous», amb un temps més estable, tot i que des de l’Aemet insisteixen en la incertesa, per la qual cosa es manté la probabilitat de pluges a Galícia i al Cantàbric, i no es descarten completament a la resta de la meitat nord-occidental.

Al llarg d’aquests dies, el fenomen més destacat serà el vent intens i fort a Galícia, al Cantàbric i al Mediterrani, i amb ratxes molt fortes en àrees muntanyoses del nord i est; a partir de dijous s’espera que sigui ja més fluix.