Previsió meteorològica

Temps de Catalunya, avui divendres, 18 de novembre del 2022: toca tapar-se

El fred i les pluges irrompen a gairebé totes les comarques

  • Corrent en jet polar a la vista: arriba per quedar-se tot el novembre

  • L’Aemet parla de l’arribada d’una «llengua de fred»

  • El jove que va predir el ‘Filomena’ posa data a la primera gran nevada

Temps de Catalunya, avui divendres, 18 de novembre del 2022: toca tapar-se

Jordi Cotrina

2
Es llegeix en minuts

Per fi és tardor de veritat a Catalunya. Aquest divendres, 18 de novembre, s’acaba l’‘estiuet’ infinit i tindrem núvols, pluges, vent, neu i, sobretot, un descens dràstic de les temperatures que ens torna a la normalitat d’aquesta època de l’any. Fins i tot es pot considerar com un aperitiu de l’hivern.

El cel es mantindrà poc ennuvolat a primera hora del matí, però de seguida creixeran núvols a l’oest i al litoral central. A partir del migdia, els núvols cobriran el cel al terç nord, a la meitat est i al litoral central.

Al matí s’esperen pluges al nord-est. Les precipitacions més importants es produiran a partir del migdia i es registraran a les comarques de l’est i el Pirineu. Al vespre es quedaran limitades al quadrant nord-est, al sector central del litoral i al vessant nord del Pirineu. A les comarques del Barcelonès, Baix Llobregat, Garraf i Maresme la pluja podria ser localment forta, motiu pel qual la Generalitat ha activat els corresponents avisos per intensitat de pluja. Les pluges de la tarda al nord-est podrien venir acompanyades de tempesta i calamarsa.

La cota de neu baixarà durant el dia als 1.400 metres, per la qual cosa és molt possible que vegem neu a bona part del Pirineu.

Les temperatures mínimes i màximes podran baixar de manera acusada, especialment a l’acabar el dia. A zones de l’àrea metropolitana de Barcelona els termòmetres podran caure al migdia uns sis graus en relació amb la temepratura de dijous.

A la meitat sud hi podrà haver bancs de boira o boirina.

Notícies relacionades

El vent també serà protagonista. Bufarà amb força a l’Empordà i al sud del Camp de Tarragona. Es tornarà a intensificar avançada la tarda. El Meteocat també ha activat avisos per vent.

El cap de setmana estarà marcat per la davallada tèrmica. Farà fred dissabte. Diumenge remuntarà una mica, però encara per sota del que és habitual en aquesta època de l’any. Dilluns tornaran les pluges.