Fenomen meteorològic

Cicló tropical ‘Danielle’: En cas d’arribar a Espanya, ¿com afectaria Catalunya?

Les possibilitats que el futur huracà arribi a la península Ibèrica són baixes, però hi ha models meteorològics que admeten aquesta possibilitat

Cicló tropical ‘Danielle’: En cas d’arribar a Espanya, ¿com afectaria Catalunya?

Windy.com

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Abans que res, posem les cartes sobre la taula: les probabilitats que el cicló tropical ‘Danielle’, que es va formar aquest dijous a uns 1.000 quilòmetres a l’oest de les illes Açores, afecti Espanya són «molt baixes», inferiors al 10%, segons l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).

«La setmana vinent, ‘Danielle’ s’acostarà una mica més cap a Europa continental però les probabilitats que els vents intensos associats a aquest cicló tropical afectin Espanya són molt baixes, inferiors al 10% i en tot cas, podria generar mal estat de la mar en el nostre entorn», ha explicat el portaveu de l’Aemet, Rubén del Campo, en unes declaracions recollides per Europa Press.

A més, estem en un pronòstic a una setmana vista que fa que prendre de referència i anàlisi un model meteorològic o un altre sigui menys la representació d’una situació real i més una decisió intencionada per a especular sobre una possibilitat real.

Dit això, ‘Danielle’ s’ha previst, localitzat, format i intensificat complint les previsions del Centre Nacional d’Huracans dels EUA, que entre les informacions que ha anat publicant hi ha la que sigui el primer cicló tropical que arribi a l’estatus d’huracà la setmana que ve, és a dir, que produirà vents sostinguts de més de 120 quilòmetres per hora.

Sabem del seu origen, sabem de la seva força i sabem de les seves potencials conseqüències. ¿Llavors on són els dubtes? En la seva trajectòria. I és que un fenomen com aquest en el qual intervenen una multitud de variables meteorològiques com les interaccions atmosfèriques i oceàniques i el sorprenent de la seva ubicació d’origen, en una latitud i escala inusual per als ciclons tropicals a l’Atlàntic i que fa que altres interaccions com les masses d’aire polar i subtropical tinguin un pes més gran en la seva evolució.

¿Però i si arriba Espanya?

Dit això, no s’ha de desdenyar en absolut cap model meteorològic, més quan cada vegada estan sent més fiables, fins i tot a mitjà termini, senzillament cal saber posar-lo en context.

El fet d’algun d’ells, els que menys però són allà, com el model ICON, tal com assenyala el doctor en Física i Meteoròleg Superior de l’Estat a l’Aemet Juan Jesús González Alemán, entrevegi la possibilitat que arribi a la península Ibèrica per Galícia i la cornisa cantàbrica, ens permet especular en com afectaria en tal situació.

El més probable és que ‘Danielle’ es deixi sentir a Espanya com una potent borrasca, i és molt poc probable que ho faci com a huracà, nivell a què s’espera que vagi arribant en els pròxims dies afavorit per aigües més càlides del normal i condicions atmosfèriques favorables.

¿El motiu? Tal com assenyala l’Aemet, a mesura que passin els dies ‘Danielle’ s’anirà desplaçant situant-se en aigües més fredes on les condicions no li permetran continuar tan ben organitzat i comenci a debilitar-se.

«Els seus efectes podrien notar-se en forma de forts vents i mal estat de la mar a les illes occidentals de les Açores a partir de dimecres i dijous originant també mal estat de la mar a les zones oceàniques més pròximes a Europa continental», ha remarcat Del Campo.

¿Alguna possibilitat que es deixés notar a Catalunya?

Notícies relacionades

Cap de manera directa i hipotètica de manera indirecta. Entre que dos de cada tres models indiquen que la trajectòria de ‘Danielle’ seria en direcció nord-est –camí de les illes britàniques–, que en cas que aquest cicló finalment es pugui dirigir a la península Ibérica ho faria ja com a borrasca intensa, i que aquest tipus de fenòmens solen perdre força en el moment que toquen terra, Catalunya no es veuria en cap moment afectat de manera directa.

En tot cas, les seqüeles d’aquest cicló es notarien només si la seva trajectòria fos en direcció a la península Ibèrica, amb la possibilitat d’un efecte curiós en el terç sud peninsular i el vessant mediterrani per la injecció de vent càlid africà que elevaria les temperatures de manera molt sensible. Més calor i humitat per recordar-nos que estem encara immersos a un estiu de rècord als termòmetres.