Fenomen meteorològic

¿Què és un ‘medicane’?

  • La tempesta ‘Blas’ amenaça de convertir-se en un huracà mediterrani

  • El Termcat recomana el terme ‘medicà’

¿Què és un ‘medicane’?

Meteosat

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La tempesta ‘Blas’, que durant aquesta setmana ha portat tota mena d’inclemències a les Balears i a Catalunya, ha posat de moda un terme fins ara molt poc sentit: el ‘medicane’. El ‘Blas’ encara no és oficialment un ‘medicane’, però té algunes de les seves característiques i amenaça amb convertir-s’hi en un. Els models matemàtics així ho apunten. Però ¿què és un ‘medicane’?

D’entrada el podríem definir com un minihuracà mediterrani. Es tractarà d’un complex de baixes pressions que conforma un cicló tropical mediterrani que s’origina sobre el mar i que té un nucli càlid. És un fenomen més habitual del que es creu. També pot rebre el nom de cicló híbrid, en al·lusió a la barreja de mediterrani i tropical. El nom de ‘medicane’ respon a la fusió dels termes anglesos ‘mediterranean’ i ‘hurricane’.

Però, en qualsevol comparació amb l’huracà ‘estàndard’, el ‘medicane’ surt perdent quant a extensió i virulència. Durant un ‘medicane’ es produeixen, no obstant, vents potents i pluges intenses, tot i que no arriben als nivells dels ciclons tropicals atlàntics.

Notícies relacionades

Però el terme ‘medicane’ no deixa de ser un barbarisme. El centre de terminologia Termcat recorda que el mot correcte és medicà.

L’antecedent de l’‘Apollo’

L’últim conat de ‘medicane’ o medicà es va registrar a l’octubre, quan el complex de baixes pressions batejat com a ‘Apollo’ va causar greus danys al sud d’Itàlia, Sicília i Algèria,

Temes:

Huracans Itàlia