Format a l’Atlàntic

‘Danielle’, l’huracà que apunta cap a Espanya, guanya força

La tempesta s’intensifica i els vents ja arriben als 96 km/h

Un dels possibles trajectes del potent cicló tropical apunta cap a Galícia

  • ¿Un huracà a Espanya? Aquest és l’avís d’un meteoròleg de l’Aemet

  • ‘Danielle’: en cas d’arribar a Espanya, ¿com afectaria Catalunya?

‘Danielle’, l’huracà que apunta cap a Espanya, guanya força

Meteocat

3
Es llegeix en minuts

La tempesta tropical ‘Danielle’, el cicló format en una latitud insòlita de l’oceà Atlàntic i que s’ha convertit aquest divendres en un huracà que s’encamina cap a la península Ibèrica, s’ha enfortit al pujar els seus vents màxims a prop de 120 km/h. que poden ser més forts en els pròxims dies. De moment no presenta risc per a les zones poblades, va informar el Centre Nacional d’Huracans nord-americà (NHC).

‘Danielle’ és el nom amb què va ser batejada dijous la quarta tempesta tropical d’una temporada d’huracans inusualment tranquil·la fins ara. El ja huracà es troba ara (a uns 1.425 quilòmetres) a l’oest de les Açores i es desplaça cap a l’est molt lentament, a uns 2 km/h.

Els meteoròlegs de l’NHC, amb seu a Miami (Florida), van pronosticar en el butlletí més recent que la tempesta tropical s’enfortirà en els pròxims dies, però que de moment no suposa cap amenaça per a terra. Segons l’NHC, el ‘Danielle’ serpentejarà sobre mar obert durant els pròxims dos dies, i després girarà lentament cap al nord-est a principis de la setmana vinent.

No obstant, altres meteoròlegs apunten la possibilitat que el ‘Danielle’ es dirigeixi cap a la península ibèrica. Aquest és el cas del Meteocat, que en un tuit ha recordat que un dels trajectes possibles de la tempesta afecti el litoral de Galícia.

Juan Jesús González Alemán, el meteoròleg vinculat a l’Agència Espanyola de Meteorologia (Aemet) que va destapar l’anòmal fenomen a aquestes latituds de l’Atlàntic, també ha destacat la força que va adquirint el temporal: «Impressiona molt la intensitat de l’activitat convectiva/tempestes associades a l’anòmala tempesta tropical ‘Danielle’. Té més aparença d’un cicló tropical típic desenvolupat en latituds tropicals. Però no, està a prop dels 40ºN! Això és el que és extraordinari», explica González Alemán en un fil de Twitter.

Estrany agost lliure de tempestes

El ‘Danielle’, una depressió de categoria cinc, es va convertir en tempesta tropical després d’un estrany agost lliure de tempestes i huracans, cosa que no passava des de fa 25 anys. En els tres primers mesos dels sis de la temporada (el juny, el juliol i l’agost) s’han format les tempestes tropicals ‘Alex’, ‘Bonnie’, ‘Colin’ i ‘Danielle’.

L’empresa privada de pronòstics meteorològics AccuWeather va assenyalar que des de 1960 només hi ha hagut tres mesos d’agost així sense activitat ciclònica. Els anteriors van ser el 1961 i el 1997.

Les que venen

L’NHC vigila també dues àrees de baixa pressió a l’Atlàntic. Una està situada a l’est de l’Antilles Menors, al Carib, i presenta un 70% de possibilitats de convertir-se en una depressió tropical els pròxims cinc dies.

Aquest sistema avança lentament cap a l’oest-nord-oest rumb a aigües adjacents al nord de les illes de Sotavent, entre les illes Verges nord-americanes i britàniques, Guadalupe, Dominica, Martinica, Barbados i Saint Vincent i les Grenadines.

Notícies relacionades

D’altra banda, una ona tropical acompanyada d’una àmplia zona de baixa pressió, ubicada just davant de la costa oest de l’Àfrica, es podria convertir en una depressió tropical o subtropical d’escassa durada.

L’Oficina Nacional d’Administració Oceànica i Atmosfèrica (NOAA, en anglès) dels EUA preveu una activitat per sobre de la mitjana per a aquesta temporada d’huracans. 

Temes:

Huracans