Previsió meteorològica

¿Quin temps farà pel pont del Pilar?

  • El cap de setmana, dilluns i dimarts tindrem un ‘estiuet’ de sol i temperatures suaus a gairebé tot Espanya

¿Quin temps farà pel pont del Pilar?

Ferran Nadeu

3
Es llegeix en minuts

El dia del Pilar, dia festiu a tot Espanya, cau aquest any en dimarts, de manera que molts espanyols podran agafar dilluns de festa per ajuntar quatre dies de festa, el que tradicionalment es coneix com a pont. I amb el nivell de risc baix per coronavirus, una situació que no ocorria des de juliol de 2020, la majoria d’espanyols esperen amb candeletes aquest pont per fer una aturada laboral després de l’estiu i l’inici de curs de setembre.

Però, ¿quin temps farà el dia de la Hispanitat i els tres dies anteriors? En general, el pont arriba acompanyat de temps sec i estable, amb més sol que núvols i temperatures suaus o per sobre del normal en aquesta època de l’any, a excepció d’alguns xàfecs en àrees de la costa mediterrània durant el cap de setmana que aniran remetent a partir de dilluns. Les regions banyades pel Mediterrani, sobretot en àrees costaneres del País Valencià, tindran pluges ocasionals i disperses.

Les temperatures baixaran lleugerament dissabte i diumenge, però a partir de dilluns i sobretot del dimarts 12 pujaran suaument per acabar donant pas a una caiguda important dels termòmetres a mitja setmana. En ple mes d’octubre s’arribarà als 30 graus en molts punts de l’interior de Galícia, Extremadura i Castella-la Manxa i es poden superar al Guadalquivir. La petita excepció torna a estar en el Mediterrani, on hi haurà temperatures més baixes –es queden en els 24 graus–, inferiors del que li correspon en aquesta època de l’any.

A més, l’amplitud tèrmica marcarà aquest pont. És a dir, hi haurà una important diferència entre les temperatures màximes i mínimes al llarg del dia. Així, tot i que a la tarda sobri la jaqueta, al caure el sol baixen molt les temperatures.

Pluges i xàfecs

Per dissabte i per diumenge s’esperen molts núvols al Mediterrani, amb pluges i xàfecs a principis del cap de setmana a Catalunya, País Valencià, Múrcia, Andalusia oriental i, de forma més aïllada, a les Balears.

Tampoc es descarten alguns xàfecs localment forts en zones costaneres de les províncies d’Alacant i València i és possible que segueixi així diumenge dia 10 a l’àrea mediterrània, tot i que amb pluja més feble i dispersa que el dia anterior.

A la resta de la Península, la previsió és estable, amb bancs matinals a l’interior més probables a Galícia, Castella-la Manxa i altres zones del sud-est que donaran lloc després a un cel poc ennuvolat o amb algun interval de núvols alts.

Màximes de fins a 26 graus

En ciutats com Barcelona, València i Alacant s’arribaran a valors màxims d’entre 22 i 26 graus durant el cap de setmana; a Valladolid, Madrid i Ciudad Real tindran de 23 a 26 graus i al nord, Bilbao o Pamplona arribaran a 20 graus de màxima.

Per al dilluns 11 s’espera que continuï l’ambient sec i estable en la major part d’Espanya, si bé hi podria haver nuvolositat abundant i precipitacions al sud del País Valencià, Múrcia i a l’extrem oriental d’Andalusia, sobretot a la província d’Almeria, així com a l’àrea de l’Estret, sense descartar algun ruixat aïllat i ocasional a Eivissa i Formentera.

El 12 d’octubre, festa nacional, predominarà el temps estable i sense pluges excepte alguns intervals de núvols que podrien deixar precipitacions febles, disperses i ocasionals en punts del Cantàbric i de l’àrea mediterrània, menys intenses que en dies anteriors.

Per sobre dels 30 graus

Les temperatures tant dilluns com dimarts tendiran a pujar, de manera que es podrien superar de nou els 30 graus en punts d’Andalusia, es rondarien els 25 graus de màxima en bona part de l’interior i de les regions mediterrànies i al Cantàbric les màximes podrien arribar als 18 o 20 graus.

Notícies relacionades

A les Canàries predominaran els vents alisis amb intervals ennuvolats a Lanzarote, Fuerteventura, el nord de les illes més muntanyoses i algun possible plovisqueig a partir de diumenge.

Les temperatures descendiran a l’arxipèlag, però l’ambient continuarà sent suau amb màximes entorn dels 25 a 27 graus a les zones costaneres.