Temporal intens

‘La bèstia de l’est’: així és la borrasca de neu que paralitza Europa

L’aire fred donarà pas a un episodi de baixes temperatures que majoritàriament baixaran dels zero graus

‘La bèstia de l’est’: així és la borrasca de neu que paralitza Europa
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Europa està immersa en un intens temporal de pluja, neu i vent que ha paralitzat moltes zones del continent. L’anomenada bèstia de l’est, que suposa l’entrada de vents gèlids de l’est i el nord-est, porta temperatures molt baixes, nevades en alguns punts i una sensació tèrmica hivernal extrema.

A partir d’avui, dijous, l’aire fred s’ha començat a generalitzar i ha donat pas a un episodi de baixes temperatures que en la majoria dels casos baixaran dels zero graus. A Espanya, malgrat la pluja i l’alerta groga i taronja per vent fort a la part occidental del país, no arribarà la ‘bèstia de l’est’, perquè la Península segueix sota la influència de les borrasques atlàntiques i masses d’aire relativament temperat.

Aquesta entrada d’aire gèlid i ventós en diverses zones d’Europa es deu a la ubicació estratègica entre un anticicló al nord, sobre Escandinàvia, i una borrasca situada més al sud-oest i sobre les zones més occidentals de Rússia.

Notícies relacionades

A les grans capitals europees, on el fred és habitual durant els mesos d’hivern, les temperatures seran entre 15 i 20 graus més baixes de l’habitual, de manera que les mínimes nocturnes se situaran per sota dels 10 graus en alguns punts, on les temperatures no superaranels 5 sota zero. A Espanya no notarem l’impacte d’aquest fenomen, ja que de moment seguirem sota la influència de les borrasques atlàntiques i masses d’aire relativament temperat.

Al contrari del que va passar amb l’onada de fred que vam viure a Espanya durant el gener, aquest episodi de baixes temperatures a Europa es deu a una descàrrega d’aire fred procedent de latituds més altes. Aquest gener ha sigut «excepcional» en l’àmbit meteorològic, ple de contrastos i extrems, ja que durant els seus 30 dies han passat la primera quinzena de l’any any més fred des de 1985, una nevada històrica i quatre borrasques amb nom, però també vam arribar a temperatures rècord de calor, segons l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).