Claus de la massa d’aire fred que porta la neu a Catalunya

El 2021 comença amb gelades intenses a la Península i les Canàries, temperatures molt baixes –de 5 a 10 graus menys del normal-, pluges que s’estendran de sud a nord i nevades generalitzades

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El fred intens, gairebé polar, seguirà instal·lat a Espanya durant la primera setmana completa del 2021, que comença amb gelades intenses, temperatures molt baixes –de 5 a 10 graus menys del normal– pluges que s’estendran de sud a nord i nevades generalitzades a partir de dijous.

El motiu d’aquest fred polar obeeix, segons l’Aemet, a una borrasca situada a Itàlia que, unida a un anticicló instal·lat a prop de les Illes Britàniques, generen «un passadís» que afavoreix l’arribada d’una massa d’aire fred a través del continent Europeu i dona lloc a altres borrasques atlàntiques entre la Península i les Canàries.

La coincidència entre les diferents masses d’aire (gèlida i seca una, amb l’altra humida i càlida) provocarà precipitacions abundants amb nevades significatives a la Península. Hi ha probabilitats significatives que les precipitacions puguin ser intenses en zones del sud d’Andalusia i oest de les Canàries. Segons ha explicat Rubén del Campo, portaveu de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), l’ambient molt fred «de ple hivern» continuarà sent la nota predominant al llarg d’aquesta setmana tant de dia com de nit, amb gelades generalitzades a tota la Península i a l’illa de Mallorca i temperatures diürnes que amb prou feines superaran els 5 graus a l’interior i meitat nord.

La nit més freda de l’hivern

A Catalunya s’ha patit la nit més freda d’aquest hivern, amb temperatures mínimes de fins a -11,8ºC a la localitat de Das (Girona), o -10ºC a El Pont de Suert (Lleida), mentre que en la cimeres més altes del Pirineu s’ha baixat de -20ºC. Aquest dilluns al matí estava activat l’avís taronja per baixes temperatures, de fins a -10 graus a la Vall d’Aran, mentre a la resta de la comunitat l’alerta és groga per fred d’entre -8 i -4 graus a Barcelona i el Pirineu, on hi ha a més risc d’allaus per sobre dels 2.000 metres.

Les temperatures continuaran sent extremadament baixes en els tres pròxims dies i Protecció Civil de la Generalitat ha activat el Pla Procicat per l’onada de fred per la forta baixada de les temperatures a les cotes altes del Pirineu i el pre-Pirineu durant els tres pròxims dies. A més, a les comarques de l’interior de Catalunya i del prelitoral central també es podrà arribar a temperatures extremadament baixes durant la nit i fins a mig matí.

Neu en cotes baixes

Nevarà en cotes baixes, a partir de 300 o 500 metres, en aquesta zona, però tendirà a remetre a partir de dimecres. També podria ploure feblement en punts del nord de la Península i de la meitat sud, amb nevades a partir de 500 a 700 metres, així com alguns xàfecs dispersos als litorals català, valencià i a les Balears, que seran més probables dimarts.

Dimecres, dia de Reis, s’acostarà una borrasca atlàntica pel sud-oest peninsular que portarà gelades de matinada i mínimes que baixaran d’1 a 3 graus més, a més de xàfecs intensos a les Canàries que s’aniran estenent de sud a nord de la Península des de l’Estret, on plourà amb força i fins i tot hi podria haver tempestes.

Dijous, és probable que nevi a Madrid i a Castella-la Manxa, sud d’Aragó, interior de Múrcia i del País Valencià i en zones de muntanya de l’est d’Andalusia, sense descartar zones de l’Altiplà i punts de la vall de l’Ebre.

Continuarà gelant al nord i centre peninsular i les temperatures mínimes pujaran fins a 6 graus a l’interior i les màximes baixaran de 4 a 5 graus.

Neu a Madrid dijous

Segons l’Aemet, hi ha entre un 80 i un 90% de probabilitat que nevi a Madrid el dijous 7 a partir de mig matí o del migdia i el 50% de possibilitat que caiguin més de 10 litres per metre quadrat, que podria acumular fins a 10 centímetres de neu en parcs i jardins, probabilitat que es mantindrà divendres 8, tot i que amb una mica menys d’intensitat.

Notícies relacionades

Pel que fa a les previsions per al pròxim divendres i el cap de setmana, hi ha possibilitat de pluja intensa en el terç sud i nevades a la franja central i meitat nord, però tampoc es descarten precipitacions al centre i sud-est amb neu en aquestes zones a cotes molt baixes i gelades intenses a la meitat nord, on baixaran les mínimes.

Dissabte podrien continuar les pluges i nevades, tot i que encara està per confirmar, i a partir de diumenge la tendència és de temps més estable amb cel poc ennuvolat, vents fluixos i gelades importants a bona part de la Península.

Temes:

Neu