Zones del sud de Catalunya freguen els 30 ºC de temperatura aquest dijous

  • L’Observatori de l’Ebre registra 28,1 graus, la temperatura més alta d’un gener en més de 100 anys

  • Aquest divendres s’espera més calor en zones del voltant de Barcelona i en punts de la depressió central

Zones del sud de Catalunya freguen els 30 ºC de temperatura aquest dijous
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Tal com deien els pronòstics meteorològics, i a l’espera que arribi la nova borrasca ‘Justine’, que està previst que porti pluja i fred a la Península des d’aquest divendres, a Catalunya, molts punts de la comunitat han superat aquest dijous els 20 ºC i algunes fins i tot els 28.

L’Observatori de l’Ebre ha batut el seu rècord de temperatura d’un mes de gener. En aquesta històrica estació de Roquetes (Baix Ebre) s’ha arribat a 28,1 graus, una temperatura que en més de 100 anys no s’havia registrat mai el primer mes de l’any. Aquesta temperatura és la que es registra normalment al maig a Tortosa, capital de la comarca.

Fins ara, el rècord que havia registrat l’observatori era de 26 graus el 19 de gener del 2007. El 8 de gener del 2016 hi va haver una temperatura excepcional de 25,7 graus. El meteoròleg de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) a Barcelona, Ramon Pascual, ha explicat que aquesta temperatura tan elevada s’ha registrat perquè la mínima també ha sigut molt alta, de 17ºC, «per la qual cosa es partia d’una base alta», i ha confirmat que en altres poblacions de la província de Tarragona també s’hauran superat els 26ºC en ple hivern.

És el cas dels 27ºC d’Ulldecona (a la comarca tarragonina del Montsià), els 26 d’Aldover (Baix Ebre) o els 23 de Tarragona, Constantí (Tarragonès) i l’Ametlla de Mar (Baix Ebre). Altres estacions meteorològiques que han registrat temperatures molt altes han sigut les de Reus (24,6ºC) o Tarragona ciutat (24,2ºC), que és la temperatura més alta al gener com a mínim des del 2009.

També Barcelona ha registrat temperatures molt elevades per a aquesta època de l’any, sobretot si es comparen amb les que havia estat registrant les setmanes anteriors, abans de l’‘estiuet’. Alguns barris de la capital catalana han arribat a sobrepassar els 21 ºC.

Més calor divendres

Aquest divendres s’espera que les temperatures siguin encara més elevades en zones del voltant de Barcelona i en punts de la depressió central a causa del nou sistema frontal. No obstant, el termòmetre començarà a caure al Pirineu i a Terres de l’Ebre. El cap de setmana la temperatura no baixarà gaire al litoral, però en zones de la frontera amb Aragó i al Pirineu i Terres de l’Ebre sí que hi haurà un descens destacat d’entre 3 i 8 graus.

Notícies relacionades

Pascual ha reconegut que està sent «un gener molt contrastat», amb temperatures extremadament fredes que han donat pas a dos dies de calor també inusual, tot i que ha anunciat que les temperatures es normalitzaran per a l’època de l’any a partir del pròxim dissabte a la tarda. I reconeix que les alteracions climàtiques que s’estan produint «són degudes a les activitats humanes, amb la consegüent alteració en la composició química de l’atmosfera», i que «els rècords de calor són molt superiors del que es podria esperar». 

El meteoròleg José Ángel Núñez ha indicat aquest dijous al blog de l’Aemet que «és inqüestionable» que les temperatures estan pujant les últimes dècades, «però això no significa que ja mai hagi de fer fred o que cada hivern hagi de ser més càlid que l’anterior, de fet se segueixen produint alguns rècords de dies freds, tot i que molt menys del que caldria esperar dins un clima estable».