Meteorologia

El fred dona pas aquest dimecres a un estiuet amb diferències de fins a 50 graus

Si ho comparem el mercuri del gèlid 12 de gener, poblacions de Terol, Guadalajara i Saragossa registraran temperatures rècord

El fred dona pas aquest dimecres a un estiuet amb diferències de fins a 50 graus
2
Es llegeix en minuts

Les borrasques dels últims dies estan deixant encara pluges al terç nord i al vessant atlàntic peninsular, però a la resta del país es van imposant les altes pressions que, unides a una massa d’aire subtropical, faran que pugin molt les temperatures a mitjans de setmana.

Segons ha informat l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), el temps tendeix a estabilitzar-se i a partir de dimecres o dijous s’espera superar els 20 graus a moltes zones del Mediterrani, meitat sud peninsular i punts de la meitat nord, sense descartar que passi dels 25 graus en algunes zones del País Valencià i de Múrcia.

Les temperatures estaran entre 5 i 10 graus per sobre de les temperatures normals, tot i que és possible que a partir de divendres o dissabte arribi una gran borrasca que portarà vents molt freds del nord i farà que torni l’ambient hivernal durant dos o tres dies, amb fred, pluja i ratxes fortes de vent i neu.

Però si les temperatures les comparem amb les del gèlid 12 de gener, trobem que la diferència serà de fins a 50 graus, com explica el següent tuit:

Dimecres i dijous es notarà encara més la presència d’altes pressions sobre la Península, acompanyades de l’arribada d’aire càlid subtropical que faran que les pluges es quedin a Galícia, Cantàbric i entorn del Pirineu.

Fins a la nit de divendres, que arribarà un nou front, predominarà el cel poc ennuvolat amb abundants bancs de boira i núvols baixos a l’interior, sobretot a les valls dels grans rius atlàntics, on podria estar el cel tapat bona part del dia i on és possible que les temperatures diürnes no siguin gaire altes, però si superiors a les normals per l’època.

Els termòmetres de dia rondaran els 16 o 18 graus al centre de la Península. En ciutats com Madrid, superaran els 20 al litoral o prelitoral cantàbric en ciutats com Bilbao i en punts de la vall de l’Ebre i Saragossa, i estaran per sobre dels 25 en ciutats mediterrànies com Múrcia i Alacant o entorn dels 20 o 22 en bona part de la meitat sud.

En llocs de Castella i Lleó, com Àvila i Segòvia, se superaran els 20 graus dijous o divendres i en general les temperatures seran més pròpies de la primavera que del mes de gener.

La situació canviarà el cap de setmana en què l’Aemet pronostica l’arribada d’un front divendres a la nit que deixarà pluja al Cantàbric i zones de muntanya i que no afectarà el Mediterrani, tot i que sí de manera feble i dispersa a zones planes del centre.

Notícies relacionades

Les temperatures baixen notablement sobretot en zones muntanyoses i nevarà en alguns punts no gaire alts, mentre que el vent serà molt intens amb ratxes que podrien superar els 70 o 80 quilòmetres hora en molts punts de la Península. 

A les Canàries s’espera temps estable, cel poc ennuvolat, absència de precipitacions i temperatures a l’alça, si bé a partir de dimecres i durant els dos o tres dies següents podria arribar pols africana en suspensió que originarà calima i reduiria la visibilitat.