Meteorologia

Arriba la desena gran borrasca de la temporada: El ‘Justine’ deixarà demà vent, boira i calor

Batejat per l’Institut Portuguès del Mar i l’Atmosfera, es tracta del cinquè temporal al qual cal posar nom aquest any, «suposa un rècord, ja que mai abans hi havia hagut un mes amb tants fenòmens amb nom»

2
Es llegeix en minuts

Una nova borrasca d’alt impacte, la desena des que va començar la temporada, l’1 d’octubre, arribarà aquest divendres sota el nom de ‘Justine’, batejada per l’Institut Portuguès del Mar i l’Atmosfera que portarà vents forts, pluges, boires i temperatures molt altes per l’època.

Segons ha informat la portaveu de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) Beatriz Hervella ha explicat que el ‘Justine’ ha sigut batejat perquè possiblement afectarà amb vents forts les illes Açores (Portugal) i després arribarà a la Península.

Es tracta, segons ha precisat, de la cinquena borrasca amb nom des de principis d’any dins el grup sud-oest europeu, que inclou Espanya, Portugal, França i Bèlgica. L’última va ser el ‘Filomena’ que va tenyir de blanc tota la Penísnula.

Tanta activitat, «suposa un rècord, ja que mai abans hi havia hagut un mes amb tants fenòmens amb nom».

De fet, assenyala que des del febrer del 2020 no s’havia produït un mes amb quatre fenòmens amb nom i aquest mes del gener del 2021 ja en van cinc. No obstant, assenyala que aquest és el quart any en què s’anomenen borrasques així que superar les marques anteriors és relativament fàcil.

Així, Hervella apunta que caldrà seguir l’evolució del ‘Justine’, perquè després d’aprofundir-se ràpidament i intensament durant les últimes hores divendres i dissabte, afectarà la Península, especialment el quadrant nord-occidental i posteriorment la cornisa cantàbrica, i provocarà vents «intensos», precipitacions localment persistents, mala mar i descens tèrmic.

D’altra banda, mentre arriba el ‘Justine’, de moment la portaveu espera que la situació atmosfèrica estigui dominada per les altes pressions i per un flux càlid, especialment humit pel sud-oest.

Hervella destaca que es tracta d’un flux càlid i «especialment humit al sud-oest» per ser una humitat d’origen subtropical i ha apuntat que la situació d’estabilitat propiciarà també aquest dijous i divendres que es faci de dia amb bastanta boira a la Península, sobretot a la vall baixa del Guadalquivir.

D’altra banda, la tercera característica meteorològica prevista per l’Aemet és que les temperatures fins divendres estaran en valors més alts per l’època de l’any, amb «màximes més pròpies de la primavera» tant dijous com divendres.

Notícies relacionades

Tampoc descarta Hervella que les màximes voregin els 25 ºC al litoral mediterrani i fins i tot que es bati algun rècord aquest dijous o divendres per a un mes de gener.

Especialment seran altes al sud-est peninsular i en zones altes, on les boires no impedeixin l’arribada del sol.