Tempesta al Vallès

Veïns de Montcada: «Ens hem quedat sense casa»

  • Els bombers continuen treballant aquest dissabte a la ciutat per buidar d’aigua punts inundats
  • Diverses famílies s’han despertat amb les seves vivendes plenes de fang a causa de les inundacions. «Tot el que teníem s’ha enfonsat», explica un veí de Montcada
  • El xàfec va deixar 250 litres per metre quadrat en alguns punts
3
Es llegeix en minuts
El Periódico

«Ens hem quedat sense casa: ni mobles, ni electrodomèstics, ni roba. Tot el que teníem s’ha enfonsat». Així és com Ronald Luis, un veí de Montcada i Reixac, s’ha despertat aquest dissabte. La seva vivenda, en la qual viu un menor de menys de dos anys, està plena de fang. Com a casa seva, els Bombers de la Generalitat han tret aigua en almenys 13 vivendes afectades després del fort temporal de pluja d’aquest divendres, que es va deixar notar sobretot en el Vallès Occidental i l’Oriental. El xàfec va inundar carrers, va tallar carreteres com la C-17 i descalçat vies, en un episodi que en algun punt va deixar fins a 280 litres d’aigua per metre quadrat, tot i que no va registrar cap ferit.

La família del Roland viu en un soterrani del carrer Carrerada, a Montcada i Reixac (Vallès Occidental). Allà hi viu ell amb la seva dona, la seva sogra, la seva germana, el seu cunyat i el seu nadó, d’un any i mig d’edat. «A les tres de la tarda la meva sogra va veure com des del pati interior començava a entrar aigua a casa. Va agafar el nadó en braços i va sortir de la casa. A les sis, quan vaig arribar jo, el nivell de l’aigua havia arribat fins al sostre», afirma el veí. L’ajuntament de Montcada ha allotjat la família en un hotel de la localitat durant una setmana. «¿I què farem després? Ho hem perdut tot», insisteix la família.

El Roland ha visitat la vivenda, en la qual vivien de lloguer, aquest dissabte. «Hem hagut de tirar la nevera, la rentadora, la tele... els mobles no es poden utilitzar i no tenim roba neta», insistia. «Els bombers han ajudat a treure l’aigua, a nosaltres i a altres famílies que viuen a prop de nosaltres i els ha passat el mateix. L’alcaldessa ens ha dit que hi ha 70 famílies afectades com nosaltres», afirma l’home.

Com ells, els Bombers de la Generalitat van rebre 26 avisos per treure aigua acumulada en baixos, tot i que només han pogut intervenir en 13 on hi havia prou aigua per poder treballar. En total, les alertes que va atendre aquest cos relacionades amb l’acumulació d’aigua van ser 316 avisos. Més del 90% de les trucades es van produir en la Regió d’Emergències Metropolitana Nord.

Segons els bombers, en molts casos les seves actuacions van consistir a revisar zones per on baixava molta aigua i confirmar que no hi hagués persones en perill. També van ajudar a evacuar tres cotxes encallats en les acumulacions d’aigua que es van produir a diversos llocs de Montcada, com Terra Nostra, Montcada Nova i Mas Rampinyo. A més, en aquest municipi es va haver de tallar la carretera C-17 en els dos sentits per acumulació d’aigua. La BV-1415 també es va tancar al trànsit per despreniments.

Interrompudes línies de Rodalies Renfe

Cerdanyola va ser un altre dels municipis on la pluja va caure amb intensitat destacada, fins al punt que a mitja tarda la via de Renfe es va descalçar en diversos punts del tram que va d’aquesta ciutat a Montcada. Això va obligar a interrompre la circulació de trens durant diverses hores, cosa que va afectar les línies R-4, R-7 i R-12. La circulació de trens per les dues vies entre Cerdanyola i Montcada Bifurcació s’ha restablert a les 6.45 hores d’aquest dissabte.

Notícies relacionades

També es va veure perjudicada per la pluja la línia R-3, que uneix Barcelona amb la Tor de Querol, que va quedar suspesa per avaries del sistema de senyalització entre Montcada Bifurcació i Montcada-Ripollet.

Episodi insòlit

El servei meteorològic de Catalunya, Meteocat, ha informat aquest dissabte que aquestes tempestes seran recordades al Vallès perquè la precipitació ha sigut «excepcional i inesperada». En 24 hores, les pluges van deixar 50 litres per metre quadrat a diverses localitats del Vallès, però la precipitació va ser especialment intensa en alguns municipis. Per exemple, a Cerdanyola, on es van recollir 281 litres d’aigua per metre quadrat. A Santa Coloma de Gramenet, segons les dades de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) el riu Besós va arribar a superar els 290 metres cúbics per segon.