ESTIU TÒRRID

La Generalitat activa l'alerta per una onada de calor a Catalunya: es poden superar els 40 graus

L'augment de les temperatures, que s'inicia avui a les comarques de Lleida, s'anirà estenent de forma generalitzada

undefined44530332 barcelona 03 08 2018 ola de calor en barcelona foto de ferra180803222907

undefined44530332 barcelona 03 08 2018 ola de calor en barcelona foto de ferra180803222907 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Generalitat ha activat l’alerta per una onada de calor generalitzada, en què es preveuen temperatures que poden superar els 40 graus a l’interior de Catalunya, davant de la qual cosa Protecció Civil ha demanat que s’extremi la precaució i s’adoptin mesures per protegir els nadons i els avis.

L’augment de les temperatures, que s’inicia avui a les comarques de Lleida i s’anirà estenent de manera generalitzada a tot Catalunya amb una calor extrema dijous i divendres, ha propiciat un increment del risc d’incendi, ja que coincideix amb una humitat baixa i la presència de vent.

Activat el pla Procicat

Davant aquesta situació, la Generalitat ha activat l’alerta del pla de protecció civil Procicat i ha demanat que s’extremi la precaució en les activitats a l’aire lliure a les hores centrals del dia i s’adoptin mesures per protegir els nadons i els avis dels efectes de la calor. Entre altres consells, Protecció Civil recomana hidratar-se de forma freqüent, evitar sortir al carrer en hores de màxima insolació, tapar-se el cap amb una gorra i beure més aigua de l’habitual si es treballa a l’aire lliure i, si es fa esport, fer-lo durant les hores de menys calor, com ara a primera hora del matí o cap al tard.

En el cas de persones amb malalties cròniques, menors i avis, que són els que més pateixen els efectes de la calor severa, Protecció Civil aconsella una hidratació freqüent. Una altra de les mesures de prevenció que proposa la Generalitat és visitar una vegada al dia, en la mesura que sigui possible, els familiars o els avis que viuen sols per assegurar-se que estan bé i que s’hidraten correctament.

La Generalitat també aconsella que, en els casos en què no es disposi d’un ventilador o d’aire condicionat a casa, s’opti per passar almenys un parell d’hores en zones com un centre comercial o un equipament públic, com una biblioteca, on hi hagi aire condicionat.

De manera paral·lela a aquestes recomanacions per als ciutadans, Protecció Civil ha demanat als ajuntaments que tinguin previstos llocs frescos o sales amb aire condicionat per si és necessari el seu ús i que facin una vigilància especial de les persones de més de 75 anys, sense recolzament familiar o sense recursos.

Fins diumenge

Segons la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya, l’onada de calor s’inicia avui a l’oest i a la zona de Lleida, demà s’estendrà al centre i dijous i divendres arribarà al seu màxim, amb una calor extrema que podria afectar de manera generalitzada tota la comunitat. Aquest episodi de calor, que es podria allargar fins diumenge, farà pujar els termòmetres fins a superar els 40 graus en alguns punts de l’interior, segons la previsió meteorològica.

Notícies relacionades

Seguint el seu protocol intern, l’Agència de Salut Pública de Catalunya també ha activat l’alerta del pla d’actuació per prevenir els efectes de la calor. 

Coincidint amb aquest episodi de calor extrema, el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat ha activat un avís preventiu davant un possible nou episodi d’alta contaminació atmosfèrica a Catalunya. El fenomen estaria relacionat amb l’augment de partícules en suspensió, l’arribada de pols del Sàhara i de la poca dispersió atmosfèrica.