PREVISIÓ DEL TEMPS

Dimarts començarà una onada de calor amb temperatures de fins a 40 graus

L'anticicló i els vents procedents de l'Àfrica sobreescalfaran la Península

zentauroepp48733680 calor190622130037

zentauroepp48733680 calor190622130037 / RICARD CUGAT

4
Es llegeix en minuts

L’arribada del’estiu astronòmic aquest any coincideix amb una onada de calor. Les temperatures comencen a pujar ja aquest dissabte i a partir de dimarts els termòmetres podran arribar als 40 graus centígrads en algunes zones d’Espanya. L’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) preveu una setmana amb calor generalitzada i intensa que donarà lloc a pujades “extraordinàries” de les temperatures sobretot a partir de dimecres. 

Per aquest motiu, l’Aemet ha emès aquest diumenge un comunicat (pdf)comunicat en el qual avisa dels valors màxims que es preveuen a la península i les Balears en especial durant dijous, divendres i dissabte. El portaveu de l’Aemet Rubén del Campo va explicar a Europa Press que "seria la primera onada de calor en la primera setmana de l’estiu, que comença fort", va comentar.

César Rodríguez Ballesteros, meteoròleg de l’Agència Estatal de Meteorologia, ha publicat un mapa en el seu blog en el qual mostra les zones de la península en les quals es preveuen temperatures superiors als 40 graus el pròxim dissabte 29 de juny. Extremadura, el nord d’Andalusia, Toledo, Ciudad Real, la vall de l’Ebre i zones de l’interior de Lleida, Barcelona i Girona seran les àrees en les quals s’arribarà als valors més extrems.

La situació es deu, segons el portaveu, al fet que una borrasca està situada a l’oest de la Península i provoca un doble efecte. D’una banda, envia nuvolositat al nord-oest peninsular, on es cola també aire fred en altura, cosa que deixarà un temps “més revolt” a Galícia, Astúries i Lleó. A la resta del país, el que provoca aquesta borrasca és que al girar en contra del sentit de les agulles del rellotge, envia a la Península vent de procedència sud, des del continent africà, que arribarà a Espanya “molt sec i reescalfat”.

Anticicló càlid

Aquesta massa d’aire càlida, unida al fet que el cel està clar, amb temps anticiclònic, estable i amb moltes hores de sol, donarà com a resultat una “pujada generalitzada dels termòmetres”, excepte al nord-oest, on diumenge la borrasca deixarà pluges intenses a l’oest de Galícia. La inestabilitat es mantindrà al nord-oest, on seguiran els xàfecs la setmana que ve, almenys durant la primera meitat, i a les Canàries predominarà el règim de vents alisis, que podria deixar algunes pluges al nord de les illes més muntanyoses, i dijous augmentaran les probabilitats de precipitació. Així, Del Campo ha dit que l’arxipèlag macaronèsic quedarà al marge de la probable onada de calor.

Aquesta situació començarà dimarts, un dia que ha pronosticat que serà “molt calorós” a tot Espanya però que s’estendrà i intensificarà a partir de dimecres. Per dies, ha precisat que aquest dissabte l’ascens tèrmic serà notable, de 6 a 10 graus a la meitat nord, i fins i tot extraordinària, de 10 a 12 graus a Burgos, Cantàbria i Navarra. 

Evolució

Dilluns la jornada portarà pluges al nord-oest que a Astúries podrien anar acompanyades de tempestes i podria ploure també a Cantàbria, Lleó i potser algunes precipitacions al nord de les Canàries. Les temperatures descendiran de nou al nord-oest però pujaran de manera significativa al centre peninsular.

Les màximes “de nou” seran superiors als 35 ºC a la conca de l’Ebre, al centre, Castella-la Manxa, Andalusia i les Balears. L’aire serà una mica més fresc al nord-oest i a l’altiplà nord tindran contrastos, ja que es preveuen 33 ºC a Sòria, però 24 ºC a Lleó, mentre que a Galícia es quedaran en uns 25 ºC.

Dimarts es tornarà a intensificar la calor i seguirà la inestabilitat al nord-oest, on hi haurà pluges “no gaire intenses” i continuaran pujant les temperatures i “ja es podrà parlar de calor generalitzada a gairebé tota la Península i les Balears”.

Aquell dia se superaran els 35 ºC als dos altiplans, Extremadura, Andalusia, Balears, sobretot a Mallorca, al nord-est peninsular, Navarra, La Rioja, Aragó i Catalunya. I fins i tot a la conca de l’Ebre i a punts del centre i sud peninsular se superaran els 38 ºC. “Les temperatures s’intensifiquen a partir de dimecres i seguiran així fins dissabte. Si es compleixen els pronòstics, dimarts segurament s’arribaran puntualment als 40ºC i se superaran a partir de dimecres a la vall de l’Ebre, centre i sud”, ha comentat.

Nits tropicals al Mediterrani

Notícies relacionades

“Serà probablement la primera onada de calor de l’estiu, amb calor molt extensa i molt intensa pel dia i amb temperatures mínimes molt altes, que donaran lloc a nits tropicals des de dimarts a la matinada a la conca de l’Ebre, el Mediterrani, el centre i el sud.

Finalment, ha advertit que el risc d’incendis serà elevat a conseqüència del vent que bufarà del sud i que tot i que no serà gaire intens, és un vent sec i càlid que pot propiciar el foc.