Altes temperatures

Vuit consells pràctics per combatre l'onada de calor a Espanya

Abaixar persianes, evitar el sol, hidratar-se i refrescar-se són algunes de les recomanacions per afrontar aquests dies

Vuit consells pràctics per combatre l'onada de calor a Espanya

Helena Lopes | Unsplash

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les temperatures elevades tenen un impacte directe en la salut de les persones, i s’agreuja en els més vulnerables com són els avis, els nadons i les dones embarassades. Davant l’onada de calor d’aquests dies, Protecció Civil llança a través de Twitter una sèrie de consells que pots consultar aquí.

A continuació us en donem alguns més:

1. PERSIANES AVALL 

Abaixar les persianes de les finestres durant les hores de sol. A la nit, obrir les finestres perquè corri l’aire i es refresquin les estances. 

2. CLIMATITZACIÓ

Es recomana utilitzar ventiladors o aire condicionat, almenys durant unes quantes hores per refrescar les habitacions. A les persones grans, nadons i gestants sense ventilació a casa se’ls aconsella passar un parell d’hores al dia en un lloc climatitzat, com una biblioteca o un centre cívic pròxim. 

3. AIGUA I SUCS

És important beure molta aigua i sucs de fruites, tot i que no es tingui set. Es desaconsellen les begudes alcohòliques, com la cervesa o el vi, ja que tenen l’efecte contrari. 

4. MENJAR LLEUGER

Es recomana menjar amanides completes i fruita fresca. Evitar els menjars copiosos, així com plats calents i els que aporten moltes calories.

5. ROBA FRESCA

A l’estiu, roba lleugera (sobretot cotó) i colors clars. Durant les hores de sol, si se surt al carrer, gorra o barret. 

6. EVITAR EL SOL

L’activitat física s’ha de limitar a primera hora del matí i a la tarda. Evitar les hores de més sol (12.00 a 16.00 hores) i no oblidar la protecció solar.

7. DUTXES I TOVALLOLES

Es recomana refrescar-se amb dutxes i tovalloles humitejades. Al carrer, es poden aprofitar les fonts per refrescar-se la cara.

Notícies relacionades

8. AJUDAR ELS ALTRES

Protecció Civil recomana tenir cura de les persones grans o malaltes que tinguem a prop: intentar visitar-los una vegada al dia i ajudar-los a seguir tots aquests consells. També s’ha de revisar la medicació, si en prenen, i consultar amb el metge si és necessari ajustar-la o canviar-la en cas que afecti la termoregulació.