Alerta

Onades de fins a 10 metres causen danys al litoral català

El temporal ha malmès i inundat el passeig marítim de diversos municipis de Girona

La borrasca 'Emma' ha desplaçat la neu i ha portat pluja i vent a tot Espanya

Una onada arriba fins al passeig marítim de l’Escala.

Una onada arriba fins al passeig marítim de l’Escala.
Tres dones es protegeixen del vent i la pluja a la Corunya al pas de la borrasca ’Ana’, el 12 de desembre.
Les onades envaeixen la via del tren a l’altura de Mataró.
Fort onatge a l’Escala aquest dijous.

/

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La borrasca Emma s’acomiada avui d’Espanya rumb a les illes britàniques després d’haver causat diversos problemes per pluges i vent, a més d’intenses nevades. Va ser, no obstant, l’intens onatge el fenomen que ahir va posar més a prova els serveis d’emergències.

A Catalunya, el temporal marítim va portar onades que van arribar fins als 10 metres d’altura davant de la boia de Begur i de fins a 5 metres en la de Barcelona, segons dades de Ports de l’Estat, cosa que va ocasionar danys diversos i inundacions en diversos passeigs de localitats gironines com Portbou, el Port de la Selva, Cadaqués, l’Escala i Tossa de Mar. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC-Meteocat) manté per a aquest matí un avís de risc en el seu nivell màxim (color vermell). L’atmosfera es va mantenir inestable, amb xàfecs dispersos a partir de la tarda, però amb una recuperació clara de les temperatures. Al centre de Barcelona, la mínima va passar d’1ºC de dimecres als 7ºC d’ahir. Les màximes precipitacions es van registrar al Port del Comte i a la Vall d’en Bas, amb 49 litres per metre quadrat.

La línia de Rodalies R1, que circula pel Maresme al costat de la platja, es va veure afectada pel temporal i va patir endarreriments de fins a 45 minuts a la tarda entre els municipis de Vilassar i Mataró.

A Barcelona, l’ajuntament va activar el pla d’emergències pel mal estat del mar i davant la previsió que la situació es prolongués fins a aquest migdia. El pla s’activa per prevenció quan la possibilitat que les onades que arriben als 2,5 metres supera el 30% del total.

L’ajuntament va recomanar als ciutadans que extremessin la precaució i que evitessin accedir a les platges on onegés la bandera vermella. La Guàrdia Urbana seguirà pa-trullant pel litoral barceloní i prohibint el pas als espigons mentre duri l’alerta.

Notícies relacionades

El Mediterrani és un estany si es compara amb el Cantàbric. No sol registrar grans onades, però el gener de l’any passat es van registrar al port de Barcelona moviments amb una altura màxima de 8,09 metres, la segona més alta dels últims 14 anys, després dels 8,3 metres de març del 2010. Va ser al cap de Begur on el 2003 i el 2010 es van mesurar les onades més altes registrades al litoral català: fins a 12,1 metres d’altura. La més alta registrada mai al litoral espanyol la va caçar la boia de Villano-Sisargas (cap Vilán, Galícia), que va mesurar una onada de 27,81 metres el dia de Reis del 2014.

En el conjunt d’Espanya, les pluges van ser molt abundants, especialment a Andalusia, Extremadura i el Sistema Central, amb màxims de 129 litres per metre quadrat registrats al port del Pico (Àvila) i de 90 a Garganta la Olla (Càceres). Pel que fa als vents, es van  assolir ratxes de 158 quilòmetres per hora a Izaña (Tenerife) i de 140 km/h a l’estació d’esquí de La Pinilla (Segòvia). 

Temes:

Temporals