CIMERA DEL CLIMA

La temperatura global batrà rècords aquest 2016, com ja va fer el 2015

Aquest augment ha anat associat a altres registres màxims, com la disminució del gel àrtic, els incendis forestals i la reducció de la barrera de coral

Un granger a les seves assedegades terres a Gauribidamur (Índia).

Un granger a les seves assedegades terres a Gauribidamur (Índia). / EFE / JAGADEESH NV

1
Es llegeix en minuts

La temperatura global trencarà amb tota probabilitat rècords de calor el 2016, com ja ho va fer el 2015, segons un informe de l'Organització Meteorològica Mundial Organització Meteorològica Mundial(WMO, sigles en anglès) presentat aquest dilluns a Marràqueix durant la cimera climàtica.

"És molt probable que el 2016 sigui l'any més càlid de tots els registrats (...) amb temperatures que estaran 1,2 graus per sobre dels nivells preindustrials" i 0,88 graus per sobre del període 1961-1990, assenyala l'informe basant-se en les dades recollides entre els mesos de gener i setembre d'aquest any.

Entre els pics de calor a què no s'havia arribat mai fins ara, l'informe cita els de Pretòria, Sud-àfrica (42,7 graus), Tailàndia (44,6), Phalodi, l'Índia (51 graus), Bàssora, l'Iraq (53,9 graus) i Mitribah, Kuwait (54 graus).

L'augment de temperatures ha anat associat a més a registres rècord en altres fenòmens com la disminució del gel àrtic, els incendis forestals, la reducció de la barrera de coral i l'augment de fenòmens extrems com els ciclons, els sismes submarins i les sequeres de grau sever, segons els mesuraments de la WMO.

No són només afirmacions abstractes, ja que l'informe cita fenòmens concrets registrats el 2016, com l'huracà 'Matthew' que va destrossar Haití, les inundacions del Iangtsé a la Xina o l'incendi que va arrasar al maig Fort MacMurray a Alberta (Canadà), a més del fenomen d'El Niño, particularment virulent en aquest període 2015-16.

GREUS CONSEQÜÈNCIES HUMANES

Notícies relacionades

Entre les conseqüències humanes, les més greus s'han registrat a Haití (540 morts pel cicló), i a la Xina i Sri Lanka (més de 500 morts) a causa de les inundacions, i també s'hi han de sumar els milions de damnificats pels ciclons i tornados, i el desplaçament forçat de 14,7 milions de persones per sequeres i inundacions, principalment al Sud-est Asiàtic.

La WMO proposa en el seu informe que el registre de temperatures es faci ara amb valors setmanals, per mesurar amb més precisió l'impacte del canvi climàtic, un element necessari perquè sectors com l'agricultura, la gestió de l'aigua, els plans energètics i la salut puguin adaptar les seves previsions mundials.