PLUGES TORRENCIALS I NEVADES COPIOSES

31 províncies en alerta pel fort temporal que castiga Espanya

El mal temps afecta sobretot la meitat nord de la península, a més de les Balears, la costa de València i Melilla

Un home mor a Navarra després que el seu cotxe fos arrossegat al riu Odrón i un esquiador mor sepultat per una allau a Candanchú

Alerta a la meitat nord de la península pel fort temporal que castiga Espanya. / EFE / JESÚS DIGES / VÍDEO: ATLAS

Alerta a la meitat nord de la península pel fort temporal que castiga Espanya.
L’Ebre es desborda a Navarra, provoca talls de carretera i inunda camps a la comunitat foral.

/

2
Es llegeix en minuts

El temporal que castiga Espanya aquest cap de setmana manté en alerta una trentena de províncies, sobretot a la meitat nord de la península, a més de Balears, la costa de València i Melilla. L'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) preveu per a aquest diumenge, a l'àrea cantàbrica i Pirineus, precipitacions localment persistents i de neu a partir dels 300 o els 600 metres. El temporal també ha deixat dues víctimes mortals: un home de 70 anys ha mort al ser arrossegat el vehicle que conduïa pel riu Odrón, a prop de la localitat navarresa de Los Arcos. El seu cabal era molt superior a l'habitual a conseqüència de les pluges torrencials i la neu que està afectant la totalitat de la Comunitat foral, i un esquiador ha mort al quedar sepultat per una allau de neu a andanchú.

Per al que queda de diumenge es preveu cel ennuvolat amb precipitacions a l'extrem nord peninsular, est de Castella i Lleó i del Sistema Central, nord del Sistema Ibèric i Balears, que seran més intenses al cantàbric i el Pirineu occidental, on seran localment persistents. No es descarta algun xàfec feble i dispers en altres zones del terç nord i zones de muntanya de la meitat nord peninsular i de l'est d'Andalusia, i al nord d'illes canàries de més relleu.

ALERTA PER NEU

Notícies relacionades

Protecció Civil de Catalunya ha activat l'alerta Allaucat per risc màxim d'allaus a la Vall d'Aran i el Pallars Sobiràalerta Allaucat. L'alerta a la costa de Tarragona i Girona és taronja, així com al nord de Castelló. La cota de neu se situarà a 300 metres al nord-est peninsular, on hi ha alerta taronja per nevades a Astúries, Cantàbria Nord de Lleó, País Basc, Navarra, nord de Lleó, Burgos i Palència. A la resta de la Península, entre 400 a 800 metres. A la resta, el cel estarà poc ennuvolat o clar, encara que el vent serà protagonista al nord d'Espanya i Balears. Les ratxes, que poden arribar a ser molt fortes, tendeixen a disminuir d'intensitat, encara que mantenen en alerta taronja tota la costa cantàbrica.

Les temperatures baixen en tot el país, però el descens serà més acusat a la meitat sud peninsular. Durant la matinada, s'han produït gelades en gran part de l'interior, més intenses en zones de muntanya. La borrasca no va deixar aquest dissabte finalment les intenses pluges que s'esperaven, encara que sí que va causar algunes inundacions per desbordament de rius, problemes de transports i un ferit a Almeria al caure pel vent un pal sobre el cotxe en què viatjava. S'espera que el temporal segueixi afectant la Península fins dimecres, segons les previsions d'AEMET