La Confraria del Sant Exili i el Sagrat Maleter

La Confraria del Sant Exili i el Sagrat Maleter

FERRAN MONEGAL

1
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

Divendres Sant. La 2 de TVE retransmetia les processons de Palència. La pluja i el vent assolaven els passos. El de la Mare de Déu dels Dolors, tot just sortir de la Catedral de San Antolín, va haver de retrocedir i suspendre el seu recorregut. La Confraria del Sant Sepulcre, que havia sortit abans, desfilava tapada amb plàstic. La resta dels passos, també. ¡Ah! Aquesta passió de Jesús, plastificada per imperatiu meteorològic, oferia un paisatge televisivament insòlit.

Notícies relacionades

A El intermedio (La Sexta), preveient aquests xàfecs, van avançar la seva particular processó. La van celebrar uns dies abans, dedicada aquest any, fonamentalment, al màrtir Sant Carles Puigdemont, portat a coll per la Confraria del Sant Exili i el Sagrat Maleter. Van arrencar des de Brussel·les, i van acabar a l’aeroport de Barcelona. Probablement ha sigut la processó de recorregut més llarg de la història. Aproximadament 1.300 quilòmetres. Han fos procés i processó, fenòmens virtuosos que etimològicament parteixen de la mateixa arrel llatina, el verb procedere. Contrasta aquest ampli desplegament d’El intermedio amb l’escàs recorregut que el màrtir Sant Puigdemont ha tingut a TV3. El seu anunci, dimecres passat, del nou nom del seu partit –anomenat ara Junts + Puigdemont per Catalunya– ha concitat molt poc interès en els Telenotícies. En el TN migdia van evitar dir-ho en el sumari, aquest resum previ dels temes importants de la jornada. No van dir res. Ni esmentar-ho. El van col·locar a l’interior, pocs segons, dins d’una miscel·lània de curiositats polítiques breus, com la pinzellada que Anna Grau ha decidit abandonar Ciutadans, per exemple. En el TN vespre tampoc li van donar cap rellevància a l’anunci de Puigdemont. Ni tan sols al Polònia li han dedicat un esquetx dels seus, tan saborosos, i que tanta popularitat atorguen al parodiat. Humorísticament parlant, han passat sobre l’assumpte sense donar-hi importància.

¡Ah! Com han canviat les coses. ERC potser li ha recordat a Sigfrid Gras que ja no és director adjunt de Vicent Sanchis, sinó que ara el director de TV3 és ell. I que s’acosta el 12M. O sigui, s’ha acabat que des de TV3 se li faci la campanya al de Waterloo. Interessant període televisiu aquest que ara comença. Si TV3 no li fa l’agitprop, Puigdemont té un problema.