TV-3 indulta Boadella i li dona visibilitat

TV-3 indulta Boadella i li dona visibilitat
1
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

A lbert Boadella acaba d’estrenar, amb la companyia Joglars, al teatre Infanta Isabel de Madrid, una dramatúrgia satírica sobre Joan Carles de Borbó titulada El Rey que fue. Televisivament parlant, el més bonic d’aquesta estrena és que TV-3 la ressaltés al TN vespre de dilluns passat.

No només van informar àmpliament del succés teatral, sinó que també van destacar la informació al sumari del TN, donant-hi rang d’una de les notícies més importants de la jornada. ¡Ah! És una actitud gratificant.

Trenca la mesquina i sectària tendència de TV-3 de prohibir, tapar i silenciar Boadella des que el 1995 va estrenar Ubú president, aquella sàtira jocosa i afilada en la qual es va atrevir a retratar el llavors president Jordi Pujol com un excels patafísic, seguint la sorneguera i profunda terminologia d’Alfred Jarry. Joglars advertia sobre aquest president, que ells escenificaven de manera incisiva, hilarant i catàrtica: "Penetra diàriament en la nostra intimitat i, emparat pel seu càrrec, reprèn, aconsella, amenaça, moralitza i pontifica tot un poble. En una paraula, ens explica fins i tot com hem d’orinar els catalans".

¡Ah! Això no ho podien tolerar. Han sigut 29 anys d’una acció opaca de TV-3 sobre Boadella, desterrat com un empestat –un mal català segons la terminologia processista radical– que s’havia d’extirpar de la Televisió de Catalunya, que per alguna cosa és l’instrument que decideix el que hem de saber, i el que no convé que sapiguem, els catalans.

Notícies relacionades

En aquest insòlit i gratificant TN vespre van entrevistar l’actor Ramon Fontserè, que interpreta l’emèrit Joan Carles. Deia: "Va néixer en l’exili, va matar el seu germà de manera accidental, el seu tutor era Franco, els diners, les senyores, l’abdicació, l’exili, la soledat... ¡És un personatge shakespearià!".

A l’acabar la informació ens van comunicar: "Boadella ha rebutjat ser entrevistat per TV-3". Home, Boadella no és ni un ingenu ni un càndid. Potser sospita que aquest bonic indult i visibilitat que ara, després de 29 anys, TV-3 li ha atorgat no és un rampell de justícia que de sobte els ha entrat. Potser és perquè ara li ha fet la paròdia a Joan Carles. ¡Ah! La caricatura al rei Borbó a TV-3 sempre és una alegria celebrable. La del que va ser virrei de Catalunya és pecat. Pecat mortal.