TU I JO SOM TRES

L’entrevista amb Bush que TVE no va emetre

L’entrevista amb Bush que TVE no va emetre

FERRAN MONEGAL

2
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

La setmana que ve es compleixen 20 anys del criminal atemptat terrorista d’Atocha, l’11-M. Més de 190 víctimes mortals. TVE ha penjat a la seva web un interessantíssim En portada en què ens mostren, per primera vegada, l’entrevista en exclusiva que va fer Lorenzo Milá a George W. Bush i a la seva dona, Laura, l’endemà de l’atemptat, i que TVE va censurar i no va emetre, perquè contravenia els plans del president Aznar.

És un document fonamental per entendre el grau d’obediència política d’aquella TVE. El mateix Lorenzo Milá ens ha relatat, ara, el que va passar. Estant llavors de corresponsal a Washington va rebre, després de l’atemptat, una trucada insòlita, excepcional, de la Casa Blanca: el president Bush i la primera dama, la seva dona Laura, volien concedir una entrevista a TVE, i que es fes a l’Ambaixada d’Espanya. L’entrevista es va produir. Hi era present l’ambaixador espanyol Javier Rupérez i la plana major del Govern nord-americà. Lorenzo ens ha passat ara aquesta entrevista, i assenyalava: "Bush va descartar ETA, per a Bush era un atemptat terrorista islàmic".

També l’exambaixador Javier Rupérez ha intervingut ara en aquest En portada. Ha explicat: "Em vaig reunir amb Bush immediatament després de l’atemptat i em va dir: ‘Els meus serveis em diuen que no ha sigut ETA’". I al final del programa Lorenzo Milá va explicar: "L’entrevista no es va emetre mai. Ni al Telediario de La 1 ni al Canal 24 Horas". ¡Ah! Quina gran paradoxa, en aquella ocasió el que deia George W. Bush, el gran amic d’Aznar, no interessava a Aznar.

Notícies relacionades

Diumenge, la mateixa nit en què visionava aquest En portada, a La Sexta Jordi Évole va dedicar també el seu programa a l’atemptat. Va reflexionar amb diferents periodistes sobre el trist paper del periodisme aquell dia de fa 20 anys, amb les pressions governamentals perquè tots acatessin la versió del Govern d’Aznar.

Només el diari La Voz de Galicia es va atrevir a treure una portada assenyalant el terrorisme islàmic. Fran Llorente, llavors director i presentador de l’informatiu de La 2, va explicar per què TVE va prohibir l’entrevista: "En aquell moment al Govern no volien que ningú unís aquests punts: Aznar, Bush, la foto de les Açores, l’Iraq i l’atemptat d’Atocha. L’ordre de no emetre-la la va donar el llavors director d’informatius: Alfredo Urdaci". Han passat 20 anys. Les mentides i manipulacions continuen aflorant.

Temes:

Govern TVE