TU I JO SOM TRES

A la sèrie ‘Zorro’, de TVE, surt una ‘Zorra’, i la rebutgen

A la sèrie ‘Zorro’, de TVE, surt  una ‘Zorra’, i  la rebutgen

FERRAN MONEGAL

2
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

Segueix l’enrenou amb la cançó Zorra. Surten contínuament a la tele feministes a favor i feministes en contra. Diuen els experts que això és molt bo: arribarà a Eurovisió envoltada en una gran polèmica i això es considera una formidable estratègia de mercadotècnia, propaganda i agitació. Però hi ha altres zorras a TVE.

A la telesèrie Zorro, que emet La 1 de TVE per entregues –a Prime Video ja es pot veure completa–, també apareix una Zorra, una jove índia, molt empoderada i justiciera, germana de l’anterior Zorro mort. La interpreta l’actriu mexicana Dalia Xiuhcoatl. Més que amb espasa, ella és experta a combatre amb destral. Però els esperits de la seva tribu prefereixen que el Zorro continuï sent un home, en concret l’actor espanyol Miguel Bernardeau. ¡Ah! Aquests esperits indígenes són uns masclistes de campionat.

Notícies relacionades

Aquesta sèrie és tan surrealista i excessiva que, sense pretendre ser còmica, fins i tot es passa de comicitat. Té un avantatge: es pot disfrutar com una variant kitsch del Zorro clàssic. Intervé en el repartiment l’actor Paco Tous. El personatge que interpreta, el Bernardo, és mut, no pot parlar. Segurament els guionistes l’han dibuixat així perquè no es peti de riure de les cabrioles que es van succeint en les trames. Una altra dada fonamental és que aquesta sèrie –produïda per Secuoya– es va rodar al parc de jocs per a nens, pares, mares, turistes i familiars Sioux City, a San Bartolomé de Tirajana. Hi estic d’acord: en lloc d’anar-se’n a Califòrnia surt més econòmic rodar a les Canàries. Vist el resultat que està donant, jo crec que a TVE s’han equivocat: si en lloc del Zorro mascle haguessin apostat per la Zorra, com han fet per a Eurovisió, haurien tingut un èxit bàrbar.

Ara mateix la cadena NBC accelera la producció de la telesèrie Lady Zorro, que probablement protagonitzarà Sofía Vergara. Posen lady davant, però mantenen el masculí darrere. Aquests ianquis de l’NBC no estan al lloro de la tendència dominant. Lady Zorra seria l’adequat. Aquest és el ganxo que el duo Nebulossa ha sabut aprofitar. La partitura és una mica patxanguera. A mi em recorda l’estil musical de Georgie Dann. Però la lletra, el vers, és contundent. Sobretot quan María Bas diu: "De zorra pasaré a chacal". En el kindergarten d’Eurovisió agradarà. A Malmö udolaran.

Temes:

TVE Georgie Dann