La Foguera
Itziar Castro i la grassofòbia

A questa setmana va morir als 46 anys Itziar Castro. Nedava en una piscina quan li va fallar el cor. Castro era actriu i a més estava molt grassa, com Florinda Chico, però ara aquestes coses es polititzen. No van trigar ni deu segons els del tuitadiat a atribuir el seu infart a la grassor i entonar el gustós "ja us ho vaig dir" que substitueix a les xarxes el respecte de les vetlles. Un minut després teníem Ángela Rodríguez Pam amb la història de la "grassofòbia", ja hi érem totis.
Abans d’abandonar el seu càrrec de secretària d’Estat, Pam va lamentar que al Congrés no es vegi més gent grassa, perquè això fa lleig el seu concepte de la representació de la diversitat. També Castro havia denunciat la grassofòbia, però és cert que l’obesitat fa por: als Estats Units, país on mor més gent a l’any per sobrepès que per trets de pistola, a la celebració de l’obesitat com a grau superlatiu de la bellesa i la diversitat se li diu body positive.
En fi. No sé si Itziar Castro hagués mort tan aviat si hagués estat més prima, però sí que milions d’homes i dones moren prematurament per les malalties associades a aquesta condició impensable en una altra societat que no sigui la consumista. Despersonalitzant la qüestió i deixant Castro descansar en pau, em deixa estupefacte que hi hagi qui converteix aquest tret de compulsió, tan associat a l’angoixa i la pobresa, en un ornament idoni per a les campanyes de la moralitat.
Notícies relacionadesLa grassor té tanta relació amb la moralitat o la bellesa com el tabaquisme amb l’elegància o la bona olor. Menjar xòped dret davant la nevera enmig de la nit i esperar molts likes en la teva selfie són símptomes de la mateixa compulsió. Percepcions distorsionades per la nostra set de validació. Podem fingir que hi ha malalties que representen, en realitat, dons, però estarem falsejant. A veure si el problema, més que el sobrepès del cos, serà llavors la morbidesa de la vanitat.
L’antítesi de les models anorèctiques que van cavalcar els 90 surt també avui a les portades de Cosmopolitan, cosa que demostra que la moda canvia però el fet malaltís continua sent el combustible d’aquesta indústria. Acceptar l’existència dels grassos i injuriar qui se’n burla pel seu aspecte sembla raonable. Però, si la celebració és el primer que se’ns acut al contemplar una persona amb greu sobrepès, potser és perquè ens queda ja molt poca cosa digna de celebrar.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Salut mental en els joves Gonzalo Bernardos es mulla i explica per què els joves no són capaços d'estalviar: "Als 80 i 90 ningú es plantejava agafar i gaudir del moment..."
- El Sabadell acumula capital i podria liderar una fusió alternativa al BBVA
- UGT-CTAC Un estudi radiografia el cost emocional de ser autònom: «És un estrès constant, somio que m’estic oblidant alguna cosa»
- El 80% dels maquinistes de Rodalies són de fora de Catalunya
- Gestió hídrica Els pantans de Catalunya arriben al 46,27% de la seva capacitat gràcies a les últimes pluges
- Compareixença al Parlament Junts exigeix la dimissió de Paneque pel caos de Rodalies i l'"estafa" del traspàs
- Trànsit Un incendi en un túnel talla totalment la Ronda Litoral de Barcelona durant una hora
- Tribunals L’Audiència rebutja l’amnistia per als quatre policies que van mutilar Roger Español l’1-O i els envia a judici
- Informe La Sindicatura de Comptes veu “deficiències” en la selecció dels directors de TV3 i Catalunya Ràdio
- Infraestructures El comitè d’experts de Collboni defensa ampliar la tercera pista de l’aeroport «sense tocar la Ricarda i el Remolar»