Tu i jo som tres
La crítica de Monegal: El Rei que va canviar la història al no poder fecundar Margarita

Això de la novel·la històrica, o la història novel·lada, fa temps que viu un èxit notable. La tele no para d’adaptar aquest tipus de creacions literàries. Ara mateix TV-3 emet ‘Els hereus de la terra’ –també està penjada a Netflix, en castellà, des de fa un any– versió televisada de la novel·la d’Ildefonso Falcones sobre la vida i tribulacions de la Barcelona de 1387.
No és una sèrie històrica, és una novel·la amb protagonistes i trames més o menys inventades, però la productora Diagonal TV sap fer bé aquests treballs i també ens retrata, a la seva manera, el peculiar discórrer dels monarques de la Corona d’Aragó, al seu torn comtes de Barcelona, d’Urgell, el Rosselló i la Cerdanya. De tant en tant ens ofereixen imatges impactants. Quan ens presenten Martí I d’Aragó, per exemple, també anomenat l’Humà, ens el mostren ja casat en segones núpcies amb Margarita de Prades, i dediquen la seva atenció televisiva a escenificar els esforçats treballs d’aquest rei per poder engendrar un hereu, ja que els seus fills amb la seva anterior dona, Maria de Luna, havien mort tots. I l’estampa és impagable. Al regi llit de palau, el rei Martí és hissat amb cordes i politges per forçuts bracers, per col·locar-lo just a sobre de la pobra Margarita, que jeu espatarrada al llit, en espera que algun espermatozoide del seu regi marit encerti a trobar el camí adequat. Tota la cort assisteix, esperançada, a una maniobra tan acrobàtica. És un cop molt espectacular. Lamentablement el sistema no va funcionar. I es va produir llavors el Compromís de Casp, que no ens l’expliquen i és fonamental. Significa la incrustació de la dinastia castellana dels Trastàmara a la Corona d’Aragó. ¡Ah! Catalunya i Espanya avui serien una altra cosa molt diferent si no hagués existit el Compromís de Casp. I tot perquè Martí I no va poder fecundar la filla dels comtes de Prades.
En el programa ‘Illustres ignorantes’ (M+) parlaven l’altre dia dels treballs d’amor trencats, i l’humorista Pepe Colubi va advertir: «Tot està condensat en la cançó de Rocío Jurado ‘Se nos rompió el amor de tanto usarlo’ el primer i veritable títol de la qual era ‘Fractura de pene’». ¡Ah! Potser el que Martí I necessitava era una dosi d’extracte de l’insecte ‘cantàrida’, la viagra d’aquella època, avui conegut a tots els ‘sex shops’ com a ‘spanish fly’.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Energia Red Eléctrica ja va alertar al febrer del risc de "desconnexions severes" de llum pel 'boom' de les renovables
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Futbol Sis partits de sanció a Rüdiger, que els aprofita per operar-se
- Champions league Dembélé silencia l’Arsenal i acosta el PSG a la final de Múnic
- Apunt ¿S’ho imaginen?
- LA CITA DE MONTJUÏC Final guanyada, final per jugar
- PARTIT 100 AMB EL BARÇA Lamine Yamal: "La por la vaig deixar al parc de Mataró fa temps"