Tu i jo som tres

La crítica de Monegal: Declara’t ‘roig’ i les teves escombraries quedaran netes de seguida

La crítica de Monegal: Declara’t ‘roig’ i les teves escombraries quedaran netes de seguida
1
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

Si creus fermament en Déu, els teus pecats et seran perdonats, expliquen les Sagrades Escriptures. ¡Ahh! Fa temps que rutilants estrelletes de Tele 5 han pres nota d’aquesta virtuosa citació bíblica. No importa com de canalla pugui ser el producte televisiu que fabriquen, el que compta és com es posicionen en esdeveniments, manifestacions, fets, presumptament considerats de signe ideològic ‘roig’, aparentment d’esquerres, o fins i tot progressistes.

Es generalitza la impostura. Mediaset ha anunciat que tancarà el ‘Sálvame naranja, limón, tomate y tutti frutti’, i des de Gabriel Rufián fins a Pablo Iglesias han posat el crit al cel. No és nou el que passa. «Ningú s’atreveix ja a semblar el que és», escrivia Jean-Jacques Rousseau el 1765, i es queixava del ‘gran carnaval’ d’una emergent societat plena de màscares i ombres deformadores, on l’aparença i la realitat es confonien. Els ‘Sálvame’ van néixer perquè, amb ‘Aquí hay tomate’, a Mediaset l’omplien de demandes els afectats pels retorciments i mentides que s’hi fabricaven cada dia. Els ‘Sálvame’ van néixer per regurgitar les papilles entre ells mateixos. I en aquest microones de la víscera, els cuiners oficiants, aquesta aristocràcia de la triperia, es van posar a fer paral·lelament postures per camuflar el tipus televisió del qual tan bonament viuen.

Notícies relacionades

Jutgeu-me pel que dic, no pel que faig. És una il·lusió que fructifica. I efectivament han aconseguit que des d’Iglesias a Rufián, insignes polítics, els considerin pura esquerra, pura progressia, purs ‘rojos’ magnífics que cal defensar perquè fan picades d’ullet que agraden molt, com aquell crit tan famós d’abril del 2020, quan el presentador estrella de l’imperi va exclamar: «Aquest programa és de rojos i maricons. Queda dit». ¡Ah! Taula rasa amb la televisió que fabriquen. Aquí el que interessa és la connivència entre els famosos de la tele i la política. 

Té raó Rufián quan ha dit: «Per a televisió porqueria, algunes tertúlies i telenotícies d’insignes periodistes» Sí senyor. Fa 30 anys que ho denuncio en aquesta columna, i que ho assenyalo, des de TV-3 fins a TVE, o sigui, sobretot les públiques. Però en la frase de Rufián hi ha trampa inclosa. Que alguns informatius siguin instruments d’intoxicació i dopatge col·lectiu no redimeix, ni neteja, l’anomenat ‘entreteniment escombraries’ que en el berlusconià imperi es practica.