Contingut de proximitat

Neix La Xarxa+, el Netflix de la televisió i la ràdio local

La plataforma gratuïta permet accedir en directe a més de 30 canals, a un ampli catàleg a la carta i a 152 pòdcasts.

Neix La Xarxa+, el Netflix de la televisió i la ràdio local

XAL

2
Es llegeix en minuts
Marisa de Dios
Marisa de Dios

Periodista

Especialista en sèries i programes de televisió

Ubicada/t a Barcelona

ver +

En l’època de l’‘streaming’, amb una oferta cada vegada més variada de continguts a la carta disponibles, la televisió i la ràdio locals catalanes no podien quedar-se enrere. Per això acaba de néixer La Xarxa+ (laxarxames.cat), una nova plataforma audiovisual gratuïta promoguda per la Xarxa Audiovisual Local (XAL) i basada en els continguts de proximitat.

La Xarxa+ permet accedir en directe a més de 30 canals de televisió i ràdio locals (Betevé, Televisió de Girona, TV l’Hospitalet, TV Mataró, TV Sabadell, Televisió de Badalona, Lleida TV, Canal Reus...) i recuperar els continguts de fins a set dies enrere de les diferents cadenes. També ofereix retransmissions en directe i un ampli catàleg a la carta produït pels canals locals i relacionat amb els esports (patinatge artístic, futbol, bàsquet, handbol, hoquei sobre patins, rugbi...), els castells, tradicions catalanes, culturals i, secundàriament, ficció.

D’aquesta manera, és un híbrid que combina la plataforma de streaming de continguts a la carta (com Netflix o Filmin) i les finestres digitals i de directe de les televisions que emeten per TDT. Tot i que la nova OTT de la XAL «no pretén ser simplement un repositori de productes elaborats per als canals tradicionals», sinó que «s’està replantejant tot el procés de producció per adaptar-se i ser un referent», segons va explicar ahir el conseller delegat de la XAL, Marc Melillas.

Més de 2.000 continguts audiovisuals

Actualment, qui es registri a la nova plataforma es trobarà amb més de 2.000 continguts audiovisuals i 152 pòdcasts, que inclouen disciplines com la història, la música, el manga i les sèries. La idea és que cada setmana s’afegeixin 10 nous continguts i arribar a allotjar més de 7.500 hores mensuals de producció del sector audiovisual local.

Així, per exemple, els usuaris podran seguir les principals actuacions de la temporada castellera i revisar les diades històriques des de l’any 2016, veure algunes de les grans cites de la cultura popular catalana (la Patum de Berga, l’Aquelarre de Cervera, les principals rues del carnaval de diferents localitats...) i disfrutar en directe i a través de catàleg de cites musicals i de les arts escèniques (Mercat de la Música Viva de Vic, Fira de Tàrrega...).

‘Objectiu Paki’

També hi haurà un apartat dedicat a l’entreteniment, amb programes com ‘Pica Lletres’, ‘De Sol a Sol’, ‘Patrimonis’ i ‘Objectiu Paki’, el ‘talent show’ nascut a la Ràdio Televisió de Cardedeu que, en la seva tercera temporada, es convertirà en una espècie d’«Eurovisió de les televisions locals», ja que els finalistes que hi participen han sortit de diferents cadenes del territori català.

«Nosaltres som forts en l’àmbit local i és aquí on incidirem», va afirmar Melillas. Gràcies a aquesta nova eina, el contingut «local i de quilòmetre 0 incrementarà el seu àmbit d’influència» i serà més accessible al públic general i no només a l’àmbit territorial de cada mitjà, segons va destacar la directora de continguts de la XAL, Joana Vallès.

Notícies relacionades

Per accedir als continguts de La Xarxa+, tots gratuïts, caldrà registrar-se i l’usuari podrà triar la seva televisió de referència, a més d’escollir altres canals i els continguts que més li interessen. D’aquesta forma, la seva experiència a la plataforma serà més personalitzada.

La Xarxa+ és l’hereva directa, i gratuïta, de la plataforma XALA!, també promoguda per la XAL. Especialitzada en continguts sobre castellers i esportius, ha arribat a comptar amb més de 100.000 usuaris registrats.