Tu i jo som tres

La crítica de Monegal: El vídeo de Podem, el gos i els de la tele

La crítica de Monegal: El vídeo de Podem, el gos i els de la tele
2
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

Van cap enrere. Repeteixen errors que es van cometre fa més de dues dècades. El 1996 el PSOE va basar la seva campanya electoral en un vídeo amb un dòberman amb les mandíbules obertes a punt de clavar una dentada tremenda. Amb aquesta ferotge representació pretenien suggestionar els votants perquè assimilessin el ferotge gos amb la dreta, concretament amb el PP.

Ara, el gener del 2023, la formació política Podem acaba de publicar un vídeo en què utilitza de nou l’agressivitat d’un gos –en aquest cas sembla un belga Groenendael– per incrustar un missatge al cervell dels votants que passarem per les urnes aquest 2023. Televisivament parlant –un vídeo és tele– l’estratègia és similar a la de 1996. Però amb matisos nous. L’atac del gos l’amplien també a periodistes que condueixen informatius o magazins a la tele. Amb la imatge del gos envestint, i una al·locució que diu «sempre que es produeix un avenç hi ha una reacció [...] Per això el poder va deixar anar la ultradreta, per espantar» apareix també un remolí d’imatges amb Ortega Smith (Vox), disparant un fusell de repetició; Feijóo i Ayuso (PP), en un míting; Ferreras amb Inda en ‘Al rojo vivo’; Ana Rosa Quintana, a Tele 5; Vicente Vallés, a A-3...

Notícies relacionades

O sigui, que a Podem incrementen la ferocitat del gos equiparant-lo també a periodistes de la tele. Fa tot just un mes, Vicente Vallés va llançar la següent advertència des del plató d’‘A-3 Noticias’: «Des del sector Podem indiquen als periodistes del que han d’informar, i del que no». I fa tot just 48 hores, Ana Rosa Quintana, des del seu plató de Telecinco, i en vista del vídeo, puntualitzava: «Nosaltres no ens presentem a les eleccions. A nosaltres, des de fa 18 anys, cada dia ens vota i ens examina l’audiència». Home, podria semblar que l’assenyalament de Podem a periodistes de diferents cadenes és perquè aquest partit vol abandonar la política i dedicar-se a la crítica de tele. Seria formidable. Però no és el cas: ataquen com a comissaris polítics els periodistes que no canten la cançó que a ells políticament els interessa.

Per cert amb aquell dòberman de 1996 el PSOE va perdre les eleccions i Aznar es va col·locar en el poder. Avui molts socialistes que ostentaven càrrecs en aquella època coincideixen que aquell vídeo va ser un gran error.