Tu i jo som tres

La crítica de Monegal: Que ens la mami ‘¡La puta Espanya!’

La crítica de Monegal: Que ens la mami ‘¡La puta Espanya!’
2
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

Acaben de fer públic els del programa ‘Bricoheroes’ (Peyu i Jair Dominguez) que TV-3 els ha censurat un gag de la nova temporada que acaben d’estrenar. I han emès a les xarxes el que els han censurat, un moment en què Peyu diu: «Si fos molt ric a mi el que em faria il·lusió és que me la mamés Letizia Ortiz». Afegeixen en el seu comunicat que ho acaten, però que no hi estan d’acord, i adverteixen: «Tenim un problema de llibertat d’expressió».

¡Ah! Com poden comprendre, el tema ha aixecat una polèmica considerable. Fins al punt que l’encara director de TV-3 Vicent Sanchis s’acaba de personar a ‘Planta baixa’ per il·luminar-nos sobre el cas. Ha dit que els ‘Bricoheroes’ diuen «falsedats», i que a més el gag que han publicat era més llarg i que ells mateixos l’han tallat. Ha explicat Sanchis que després del «Em faria il·lusió que me la mamés Letizia Ortiz», hi havia «una nova broma en la qual es deia que l’hi mamés també la filla menor de la Reina». O sigui que el director de TV-3 ens ha advertit que els suposats censurats fan trampes. I que si TV-3 ha decidit retirar el gag no ha sigut perquè no es pugui fer sàtira de les institucions o de la Casa Reial, sinó perquè «no es pot fomentar la violència masclista o la violència pedòfila».

Notícies relacionades

Home, el raonament de Sanchis és encertat, però li falta sinceritat. No vol reconèixer que això que ara ha passat no és més que la collita del que ell mateix ha sembrat com a director de la cadena. L’ha transformat en un artefacte en el qual hi ha barra lliure per disparar, sempre que sigui en una direcció determinada. En el breu debat que es va muntar posteriorment a ‘Planta baixa’ es preguntaven què hauria ocorregut si en lloc de parlar de Letizia Ortiz i de la seva filla, haguessin dit que l’hi mamés la presidenta del Parlament Laura Borràs. Però va ser un debat estèril. Perquè això no ha ocorregut. Ni ocorrerà.

Són molts els ‘bricoheroes’ que treballen o col·laboren a TV-3 que saben perfectament el que cal fer per prosperar en aquest canal. Utilitzant el fals humor, el sarcasme sectari sempre carregant en una sola direcció, tenen la visibilitat i els cigrons garantits. Fins i tot els posen programes i els promocionen espectacles. Amb una condició, això sí: que se la facin mamar sempre pels mateixos, pels que ells anomenen ‘¡La puta Espanya!’.