TU I JO SOM TRES

La crítica de Monegal: Betevé, a l’espera que Ada Colau s’atreveixi

La crítica de Monegal: Betevé, a l’espera que Ada Colau s’atreveixi
2
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

Ha acabat sent un problema en lloc d’una alegria. Una pedra a la sabata de l’alcaldessa Ada Colau. Estic parlant de la cadena Betevé, propietat de l’Ajuntament de Barcelona.

Divendres passat va publicar EL PERIÓDICO un detallat informe sobre la greu situació a la qual s’ha arribat. Amb una sola dada n’hi ha prou per resumir-ho: el pressupost econòmic anual destina un 74,8% a despesa de personal, i per fer programes, és a dir, per fer televisió, queda un 8,8%. O sigui, la truita sense ou.

És un disbarat, evidentment. Això, a l’altra gran cadena pública de Catalunya, TV-3, també sol passar, i la Generalitat ho soluciona injectant-los partides de diners extres. La gravetat del cas de Betevé és conseqüència d’una decisió que es va adoptar no fa gaire temps, quan l’Ajuntament va absorbir –a través de l’empresa municipal ICB– tot el personal lligat a Betevé.

Va ser una decisió socialment molt bonica. També per a les productores externes, que es van veure alleujades dels compromisos laborals amb els seus, fins aleshores, treballadors. Com és natural això va implicar un notable increment de la massa salarial. L’estrany és que no s’hagi previst en els termes econòmics correctes, és a dir, augmentant el pressupost.

Al marge de l’econòmic, crec que les preguntes que s’hauria de fer l’alcaldessa són: ¿Què vull que sigui Betevé? ¿vull que sigui una tele de referència per a gairebé dos milions de ciutadans, més dos més si s’entengués bé això que anomenem àrea metropolitana?

¡Ahh! Hi ha qui diu que l’alcaldessa no potencia Betevé perquè tem la reacció de TV-3. ‘¡Ningú farà mai ombra a TV-3!’, es va pactar secretament al Majestic. Home, han passat 25 anys d’allò. És hora d’anar atrevint-se.

Notícies relacionades

Jo no crec que Ada Colau tingui por. La vaig conèixer el 2013. Ella era llavors portaveu de la PAH. Li acabava de deixar anar, a Madrid, al Congrés, al secretari general de l’Associació de la Banca: «Allò dels desnonaments no és un problema social, és una estafa. I vostè és un criminal».

La vaig convidar a Betevé, a ‘Telemonegal’, immediatament. No li vaig fer una entrevista, li vaig fer un massatge en tota regla. Vaig veure davant meu una dona molt valenta a qui calia donar visibilitat i recolzament. Defensava una causa justa i honesta. Ara, que és alcaldessa, desitjo que amb Betevé continuï sent valenta, i s’atreveixi.