Un gag immers en la polèmica

La Guàrdia Civil denuncia el programa de TV-3 ‘Bricoheroes’ per incitar a la violència contra els seus agents

En un gag, Jair Domínguez i Peyu es preguntaven si amb un tros de ferro es podria enfonsar el crani d’un guàrdia civil

La Guàrdia Civil denuncia el programa de TV-3 ‘Bricoheroes’ per incitar a la violència contra els seus agents

TVC

1
Es llegeix en minuts

L’Associació Espanyola de Guàrdies Civils (AEGC) ha denunciat que el programa d’humor de TV-3 ‘Bricoheroes’ ha confós la llibertat d’expressió amb la incitació a la violència, al preguntar als presentadors si amb un tros de ferro es podria enfonsar el crani d’un agent de l’institut armat.

En un comunicat, l’AEGC ha denunciat un gag protagonitzat per Jair Domínguez i Peyu al programa de TV-3 ‘Bricoheroes’ en què es refereixen a un tros de ferro i pregunten: «¿Això pot enfonsar el crani a algú? ¿A un guàrdia civil, per exemple?».

Un portaveu de TV-3 consultat per EFE ha remarcat que cal tenir en compte que es tracta d’un gag dins d’un programa d’humor que fa sarcasme, burla i ironia.

«Al nostre entendre el gag no té gràcia, independentment que sigui el col·lectiu de la Guàrdia Civil l’afectat; ens semblaria igual de greu que es digués que amb aquest tros de ferro es pot enfonsar el crani a un mosso, a un guàrdia urbà, a un metge, a un bomber», ha assenyalat l’AEGC al seu comunicat.

«Groller sentit de l’humor»

Segons l’associació, els últims anys la «violència verbal i física» ha assaltat els carrers catalans, per això creuen que «des d’un mitjà públic, com és TV-3, el que s’ha de fomentar és la tolerància, el respecte al que pensa com tu o diferent, i amb aquest groller sentit de l’humor es perd una gran oportunitat de contribuir a millorar la convivència».

Notícies relacionades

Per l’AEGC, el dret a la llibertat d’expressió es pot exercir «sense agredir ningú i, per descomptat, sense fomentar l’ús de la violència contra cap persona, exerceixi la professió que sigui», ja que es corre el risc que amb aquest tipus d’humor «es doni ales als violents i se’ls inciti a apedregar guàrdies civils».

Fa tan sols uns dies, TV-3 va veure com s’arxivava el cas per una altra polèmica d’un dels seus programes amb els cossos de seguretat. El jutge va considerar que el gag del xou de Toni Soler ‘Està passant’ que comparava als Mossos d’Esquadra amb gossos, arran de les càrregues en les protestes contra la sentència del procés, no tenia prou gravetat per considerar-lo un delicte d’injúries.