Tu i jo som tres

La crítica de Monegal: El ventríloc i els fons opacs de la tele

La crítica de Monegal: El ventríloc i els fons opacs de la tele
1
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

Per il·lustrar el succés del dia, o sigui, la detenció del productor televisiu José Luis Moreno, a ‘Al Rojol Vivo’ (La Sexta) ho han fet amb la foto de quan feia de ventríloc del seu ninot Rockefeller. Han encertat plenament.

La cosa va de diners, de presumptes meravelles delictives que inclouen estafa i blanqueig de capitals de fosques procedències. Que Moreno sempre ha fet martingales econòmiques, sobretot amb els diners dels altres, ja ho sabíem des que en el programa ‘Hable con ellas’ (T-5) l’actriu Yolanda Ramos li va exigir que li pagués les 25.000 pessetes que li devia de quan Moreno colonitzava les nits de TVE-1 amb aquell pèssim ‘Noche de fiesta’.

Ara sembla que la seva presumpta depredació monetària ha arribat a la primera divisió dels delictes econòmics. L’especialista Manu Marlasca ens explicava a La Sexta que s’ha descobert un entramat de 700 empreses pantalla, repartides per diversos paradisos, i que servien per anar movent els diners procedents del presumpte blanqueig, d’estafes a bancs, a particulars, i una línia que afecta també l’Institut de Crèdit Oficial.

¡Ah! L’ICO finança projectes audiovisuals, efectivament, i sent Moreno un productor de televisió potser la investigació judicial trobarà en aquesta zona més petroli. En alguna ocasió s’han conegut casos de l’ús de la producció televisiva com a fons opac d’il·legalitats econòmiques. Aquí a Catalunya, el 2020, el jutge De la Mata va ordenar el registre de la seu d’una productora de gran penetració a TV-3, Triacom Audiovisual, per presumpta implicació en el cas 3% de Convergència. 

Notícies relacionades

O sigui que la producció televisiva, segons qui la maneja, pot ser un pou d’insondables meravelles defraudadores. En el cas de Moreno sorprèn aquest megalòman projecte que va anunciar a so de bombo i platerets, una sèrie fabulosa titulada ‘Resplandor y tinieblas’, de 260 milions d’euros de pressupost. Molt més que qualsevol temporada de ’House of cards’, o de ’Joc de trons’. O sigui que, davant les notícies d’avui, no sabem si es tracta d’una sèrie o d’una manera de rentar o justificar pèrdues.

Home, si aquesta ‘Resplandor y tinieblas’ no s’arriba a estrenar mai, tindrem una decepció. El ventríloc va anunciar que havia contractat com a protagonista Joan Collins, que té ara mateix 88 anys d’edat, i això, arqueològicament parlant, és una gesta.