El declivi d’un empresari

José Luis Moreno, una vida de ninots, fama, assalts i escàndols

  • La detenció del popular productor per un presumpte delicte d’estafa i blanqueig de capitals se suma a un llarg rosari d’episodis tèrbols

José Luis Moreno, una vida de ninots, fama, assalts i escàndols
4
Es llegeix en minuts

El conegut productor televisiu José Luis Moreno (Madrid, 1947) ha sigut detingut aquest dimarts al seu domicili per la Guàrdia Civil en un macrodispositiu, en què també ha participat la Policia Nacional. Se l’acusa, segons RTVE, d’un  presumpte delicte de pertinença a una organització criminal, estafa, blanqueig de capitals i alçament de béns. Moreno, de 74 anys, està sent investigat per formar part presumptament d’un entramat empresarial internacional mitjançant el qual es desviaven els beneficis obtinguts en els seus múltiples negocis, vinculats en gran manera al món audiovisual. Els investigadors estimen que el frau podria arribar als 50 milions d’euros.

L’empresari, que va saltar a la fama com a ventríloc amb els seus ninots Monchito, Macario i el corb de vint-i-un botó Rockefeller, també és músic, cantant, poliglot i fins i tot neurocirurgià. Va arribar a dedicar-se a la neurocirurgia a la clínica La Milagrosa i, aconsellat pels seus companys de quiròfan, va decidir deixar de banda la medicina i dedicar-se per complet al que li agradava: la ventrilòquia. 

No obstant, en els últims anys ha estat sumit en la polèmica amb deutes pendents, problemes seriosos amb la justícia i dos intents de robatori que va patir a casa seva i que van marcar un abans i un després en la seva vida.

Malgrat la popularitat que li havien generat els seus ninots, Moreno va decidir centrar-se en la producció de programes a TVE als 90. El primer que va dirigir i que va resultar ser un gran èxit va ser ‘Noche de fiesta’ (del 1999 al 2004). A partir d’aquell moment, es va convertir en el gran artífex a les gales de TVE, i d’obres de teatre. Tot el que feia es resguardava sota el hòlding Marimón Mendi, societat ja extingida.

Uns anys després va portar a l’èxit ficcions tan reconegudes com ‘Aquí no hay quién viva’, ‘La que se avecina’ i ‘Escenas de matrimonio’, entre d’altres. El seu últim treball com a productor va ser ‘La alfombra roja palace’, per a TVE, però va resultar ser un autèntic fracàs. Una vegada, Moreno també es va posar davant de les càmeres i va interpretar l’enemic de ‘Torrente 2’, sota la direcció deSantiago Segura.

Dos atracaments al seu domicili

Dos atracaments al seu domiciliNo obstant, des de fa dècades la seva vida ha estat lligada a assumptes tèrbols amb nombrosos escàndols i corrupteles més enllà dels platós de televisió.

Sens dubte, un dels successos més impactants al voltant de Moreno va ser el doble atracament que va patir el 2007 a la seva casa de Boadilla del Monte, a Madrid. El 2007 una banda de sis albanokosovars van irrompre al xalet de Moreno mentre aquest estava dormint. El madrileny va oposar resistència a donar-los el número de la caixa forta i, com a conseqüència, li van clavar una pallissa que van rematar amb una destralada al cap del presentador. Els cops van ser tan forts que va tardar diverses setmanes a recuperar-se. Un any més tard va ser detinguda a Albània la banda que havia assaltat el madrileny.

El 2016 va tornar a patir un nou intent de robatori, però en aquesta ocasió Moreno, que es va trobar amb els dos encaputxats al jardí, els va plantar cara i va aconseguir que fugissin i deixessin caure el botí que havien aconseguit en un robatori d’una altra casa de la mateixa urbanització. La policia va assegurar llavors que el productor «es va encarar» amb els dos assaltants «sense cap tipus de temor».

Una altra de les controvèrsies que més han marcat la seva vida va tenir lloc el 2004 quan diversos actors el van acusar de no haver-los pagat els honoraris i d’haver treballat amb ells sense cap tipus de contracte. Una de les primeres a denunciar-ho va ser l’actriu Yolanda Ramos, que li va reclamar en directe en un programa de Telecinco un deute per una feina de feia anys, aspecte que el productor va qualificar de «radicalment fals».

«Aquesta senyoreta ha de respondre davant els tribunals d’aquesta acusació», va afirmar Moreno sobre Ramos, copresentadora del programa ‘Hable con ellas’ (Tele5), que Moreno va abandonar en directe després de mantenir una discussió al ser preguntat sobre un deute, de qui llavors va afirmar no tenir «per escrit, cap petició ni cap prova documental».

Condemnat a pagar 30.000 euros

Condemnat a pagar 30.000 eurosMoreno va estar imputat, a més, el 2011 en el cas Palma Arena, però el jutge José Castro va arxivar-ne la imputació per falta de proves en la investigació sobre un suposat suborn del productor a l’expresident balear Jaume Matas, denunciat per un exdirectiu d’una de les empreses de l’empresari.

Moreno va ser condemnat el 2013 per no respectar els drets dels seus treballadors. L’empresari va ser denunciat per no pagar als seus treballadors els mínims establerts, per l’impagament de les quantitats estipulades en la gravació de les obres i de les dietes. En aquell moment, els denunciants van ser vuit actors que participaven a les obres musicals ‘Lo más grande en Zarzuela’, ‘La Revoltosa’ i ‘La Gran Vía’, que van denunciar diverses firmes de Moreno. El jutjat el va condemnar llavors a pagar 30.000 euros.

Notícies relacionades

Uns mesos després, el productor va rebre una denúncia, que va ser sobreseguda, per un accident en un dels seus teatres a València i, posteriorment, va aparèixer el seu nom relacionat amb el cas de Luis Bárcenas, a qui hauria fet deu ingressos amb els noms de ‘Moreno’ i ‘José L. Moreno’, de què es va desvincular completament.

Gràcies a la seva dilatada trajectòria, ha acumulat més de cent milions d’euros, però també tres famílies, tres dones i tres fills. No obstant, la figura del que un dia va ser el rei Mides de la televisió s’ha anat diluint, perseguit pels deutes i els escàndols.