Novetat editorial

’Ilustres ignorantes’ publiquen un llibre titulat ‘Ilustrepedia’

Dani Rodríguez i l’equip de l’espai de Movistar+ recullen algunes de les anècdotes i bromes del programa

tu y yo somos tres por ferran monegal

tu y yo somos tres por ferran monegal

2
Es llegeix en minuts

Fer humor no és trivial: un acudit pot despertar una rialla en uns i ferir a d’altres, per això actualment s’associa aquest concepte amb censura o imposició de límits, una cosa que no entenen els membres d’’Ilustres ignorantes’ que es pregunten «¿per què el drama no té límits i l’humor sí?»

«L’humor és part consubstancial de la vida, igual que el drama; al drama se li permeten tonteries i l’humor sembla que ha de justificar-se (...). Si no hi ha límits en el drama, ¿per què en l’humor sí? Si l’humor et fa riure, et dona felicitat, mentre que el drama fa que la gent estigui en la merda», apunten a Efe Pepe Colubi i Javier Coronas, presentadors del programa de #0 de Movistar+ ara convertit en el llibre ‘Ilustrepedia’ (Lunwerg).

En aquest sentit, Colubi afegeix que els límits de l’humor es troben en «el bon acudit, un de ben fet, ben construït i artístic, una cosa que tingui un xassís per dins, no l’humor tonto per humor», per la qual cosa, continua dient que «la qüestió dels límits és que no els posa ningú. Cadascú posa els seus».

Al punt de mira

A la societat actual l’humor està al punt de mira, tant del poder polític com del judicial, amb conseqüències com multes. Hi ha un «enfocament erroni», ja que moltes vegades quan algú se sent ofès en lloc de «gestionar l’ofensa, fer autocrítica o reconsiderar l’humor, el que fan és anar contra l’altre, atacar-lo», apunta Colubi.

«Jo començaria per canviar algunes lleis i sobretot fer una renovació del ranci poder judicial que tenim –afegeix-. No m’agrada aquesta manera de reprimir que hi ha, i ja no parlo de l’humor, sinó de la llibertat d’expressió. Aquesta ha de ser un guany de la democràcia; menys celebrar i recordar cops d’Estat i més mirar cap endavant amb una idea clara del que significa llibertat d’expressió».

«El que està passant amb Pablo Hasèl ha passat abans amb Willy Toledo, amb Dani Mateo i amb molta altra gent. Ara és un raper, i el seu és llibertat d’expressió, però l’humor sempre està castigat amb aquest mateix rotllo», postil·la Corona.

Referent televisiu

’Ilustres ignorantes’ (Movistar+), amb 14 temporades i més de 355 programes en els seus 13 anys d’emissió, fan d’ell un referent als programes de televisió d’humor a Espanya, generant una infinitat d’informació irrellevant que ara ha sigut recopilada al llibre ‘Ilustrepedia’, obra de Dani Rodríguez, el guionista d’«aquest programa sense guió».

El llibre, com bé indica el seu nom, és una «enciclopèdia del desconeixement» en la qual venen recollits certs termes com a «actor», «por», «conte» o «llar», entre altres, explicats d’una manera etimològica amb humor i acompanyats de frases o cites que s’han dit al programa –o bé els presentadors o bé els convidats– sobre aquestes paraules.

Notícies relacionades

«La meva intenció ha sigut elaborar aquest llibre amb rigor, originalitat i fidelitat en el seu conjunt. No obstant, tant l’editorial com la cadena van insistir que aquesta obra seguís la filosofia del programa. Així que, enlloc d’això, he tergiversat, manipulat, deformat i adulterat informació, a més de rentar-me amb poca freqüència», assenyala amb ironia Rodríguez.

De nen a gran

El guionista, també escriptor del programa ’Cero en historia’ (Movistar +), agraeix el recolzament i el carinyo que tants anys li han brindat, com Pepe Colubi, Javier Cansado i Javier Coronas. «Jo quan vaig entrar al programa era un nen, ara amb ells, m’he fet gran».