estreno aquest divendres

Amazon reviu ‘El internado’ més fosc i terrorífic amb ‘cameos’ nostàlgics

La plataforma estrena aquest divendres el ‘reboot’ de la sèrie de misteri d’Antena 3

Amazon reviu ‘El internado’ més fosc i terrorífic amb ‘cameos’ nostàlgics
5
Es llegeix en minuts
Marisa de Dios
Marisa de Dios

Periodista

Especialista en sèries i programes de televisió

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Fa 14 anys, uns gairebé debutants Blanca Suárez, Ana de Armas, Yon González i Martín Rivas es van posar l’uniforme de col·legials per entrar a estudiar a ‘El internado’, la sèrie d’Antena 3 en la qual es van enfrontar a misteris, desaparicions, assassinats i fins i tot complots nazis. Amb set temporades en emissió (del 2007 al 2010), la ficció va ser el seu trampolí a la fama i va portar la intriga al ‘prime time’ televisiu espanyol en una època en què predominaven les comèdies i els drames familiars. Amazon Prime Video reprèn la franquícia amb l’estrena aquest divendres 19 de febrer de ‘El internado: Las Cumbres’, un ‘reboot’ que parteix de la mateixa premissa (uns alumnes tancats en una escola plena de secrets) però amb personatges i trames totalment diferents.

Creada per part de l’equip de la sèrie original i amb Laura Belloso i Asier Andueza com a ‘showrunners’, aquest ‘revival’ arriba embolcallat d’una estètica més fosca i amb elements fins i tot de terror, incorporant-hi fenòmens paranormals. «Volíem endinsar-nos en la por, en elements que són més pròpiament de gènere», explica Denis Rovira, codirector al costat de Jesús Rodrigo i Carles Torrens. És una cosa que els permetia el fet d’emetre’s en una plataforma i no a la televisió generalista, en la qual havien d’acontentar un públic més ampli. «A ‘El internado’ original eren capítols de 70 minuts i treballàvem amb subtrames perquè havíem d’arribar a un ‘target’ més obert», recorda Rodrigo. «Ara són episodis de 50 minuts en què et centres més en una trama principal, amb la qual cosa pots aprofundir», destaca sobre un argument que arrenca amb la desaparició d’un dels protagonistes (Manu, Carlos Alcaide) quan intentava escapar-se del centre.

L’escola també és diferent, tot i que torna a estar envoltat d’un bosc que oculta molts misteris i que ajuda a caldejar l’ambient. «Dotem l’espai d’una personalitat pròpia diferent i l’ubiquem en un monestir, amb un precipici, envoltat de muntanyes, en un lloc inexpugnable i hostil per als xavals, un lloc que té un poder suggestiu molt important i que marca la història», remarca Laura Belloso, que, com Asier Andueza, Sara Belloso i Abraham Sastre, ja va participar en els guions d’‘El internado. Laguna Negra’. «Vam voler que entronqués amb l’imaginari d’aquest lloc on t’envien quan et portes malament», afegeix, al·ludint a una de les diferències principals amb l’anterior internat: ara és un centre que acull nois conflictius i problemàtics.

Personatges femenins poderosos

Els rigorosos i bastant qüestionables mètodes educatius que utilitzen amb els nois també difereixen del que s’havia vist abans. Als que incompleixen les estrictes normes els incomuniquen durant dies en uns calabossos que denominen neveres i cada matí els sotmeten a un entrenament a l’aire lliure que recorda als dels règims autoritaris. «És gairebé com si estiguéssim en un règim militar», comenta Asia Ortega, que interpreta Amaia, la noia que lidera el grup d’estudiants de Las Cumbres. Ella i Clàudia Riera, que interpreta l’enigmàtica Inés, porten el pes principal de la trama.

«Volíem dibuixar personatges femenins poderosos. En el dia d’avui no pot ser de cap altra manera», recalca Belloso, que incideix que han pretès sortir dels estereotips que exploten les sèries juvenils i posa com a exemple Paul (Albert Salazar), un altre dels protagonistes. «No és el típic guapo que té les noies boges, sinó que és més complex, un jove que mira el món de reüll», afirma. La nova sèrie és també més atrevida amb les escenes de sexe, perquè, tot i que els nois estiguin tancats i s’enfrontin a fenòmens paranormals, continuen tenint les hormones revolucionades.

Blanca Suárez i Yon González

Notícies relacionades

Entre els alumnes de Las Cumbres hi ha joves actors com Daniel Arias (el fill d’Imanol Arias), Daniela Rubio (‘La caza. Monteperdido’), Paula del Río (‘El desconocido’), Gonzalo Díez (‘7 días’Sara Balerdi (‘La línea invisible’) i Francisca Aronsson (‘Hotel Paraíso’), i en el cos docent hi ha Natalia Dicenta com la implacable directora; Ramiro Blas, el capitost del centre; Alberto Amarilla, el professor de Llatí, un monjo del convent limítrof; Mina El Hammani (que passa d’estudiant d’‘Élite’ a professora), i Joel Bosqued, amb un misteri que l’uneix a una de les alumnes i a una banda sonora que cobra gran protagonisme en la trama.

Tot i que per veure aquest ‘El internado. Les Cumbres’ no fa falta tenir gaires dades de la seva predecessora, els seus creadors han esquitxat els vuit episodis d’aquesta primera temporada d’algunes picades d’ullet al passat. No falta ni un ‘cameo’ de Blanca Suárez i Yon González en el primer capítol (també n’hi ha un altre de Dulceida). «Teníem clar que no volíem perdre aquells que van ser fans i que la nostàlgia seria un element amb què volíem jugar. Per això aquesta nova història és plena d’homenatges i petits regals per als que ens van ser fidels», reconeix Belloso.

ELS NOUS ALUMNES

Asia Ortega és Amaia

L’actriu de ‘Les de l’hoquei’ és la líder dels estudiants, una noia visceral i molt emocional. En el primer episodi intenta escapar-se de Las Cumbres amb el seu nòvio, Manu; el seu amic Paul i la germana d’aquest, Adele.

Clàudia Riera és Inés

La filla de l’amo de l’internat (Ramiro Blas) centra part del misteri a causa de les llacunes del seu passat, que sembla estar relacionat amb el nou professor de música (Joel Bosquet). L’actriu també ha aparegut en ‘Les de l’hoquei’ i ‘Vis a vis: el oasis’.

Albert Salazar és Paul

El millor amic del desaparegut Manu serà el recolzament d’Amaia per trobar-lo. No oblida les seves responsabilitats com a germà gran d’Adele, tot i que la seva relació és plena de tibantors. L’actor ha aparegut en sèries catalanes com ‘La Riera’ i ‘Drama’.

Daniela Rubio és Adele

La germana petita de Paul té problemes per relacionar-se amb els companys de l’internat. La jove actriu ha aparegut en sèries com ‘La caza. Monteperdido’, ‘Caronte’, ‘Cuéntame cómo pasó’ i ‘Acacias, 38’.

Carlos Alcaide és Manu

La trama d’‘El internado. Las Cumbres’ arrenca amb la desaparició de Manu al bosc, quan intentava escapar-se amb la seva nòvia, Amaia. L’actor apareixerà ben aviat en la pel·lícula hispanocolombiana ‘Libertad’, amb Nora Navas.

Daniel Arias és Eric

El fill petit d’Imanol Arias i Pastora Vega encarna un noi més introvertit, que està molt unit a Paz i Julio. El seu debut va ser com a escolà en ‘Cuéntame cómo pasó’ i, malgrat la seva joventut, ja ha dirigit dos de curts.

Paula del Río és Paz

La millor amiga d’Amaia és una noia resolutiva i atrevida. Una mala passada a l’internat fa que li tallin els cabells gairebé al zero, un ‘look’ que va amb la seva forta personalitat. L’actriu ha treballat en sèries com a ‘Bany compartit’ i ‘Servir y proteger’.

Gonzalo Díez és Julio

Tot i que al principi es manté en un segon pla, tindrà un paper important en el grup. Fins ara només havia aparegut en la pel·lícula ‘7 días’.